Zunanja igrala so pomembna za zavoj otrok

Zunanja igrala, ki jih uporabljajo naši najmlajši, so izjemnega pomena. Ne predstavljajo le pomembnega elementa za koriščenje njihovega prostega časa, temveč so tudi ključni za razvoj njihovih motoričnih sposobnosti in nenazadnje domišljije. Vse bolj pomembno je, da so zunanja igrala izdelana iz kakovostnih materialov, ki so ne le odporni na različne vremenske razmere, temveč predvsem varni za uporabo. Dandanes tako starši kot vzgojitelji od ponudnikov tovrstnih naprav zahtevajo, da dosledno sledijo najsodobnejšim smernicam ne le z vidika varnosti, temveč tudi z vidika razvoja gibalnih in kognitivnih veščin.

Katera zunanja igrala so najbolj popularna med malčki?

Med najbolj popularna zunanja igrala že desetletja spadajo gugalnice in tobogani. Z njimi smo se kot otroci igrali že pretekle generacije, otroci pa se jih še kar ne naveličajo. Prav tako zelo priljubljeni ostajajo peskovniki, ki malčkom zares dajejo možnost razvoja ročnih spretnosti, pa tudi široko paleto iger. Gradnja peščenih gradov in tortic ter samo kopanje po pesku so dokazano zelo blagodejni za razvoj otroških možganov. V zadnjih letih pa v ospredje prihajajo še druga zunanja igrala.

zunanja igrala

Predvsem gre tukaj za celo paleto raznih plezal, ki so lahko postavljena samostojno ali kot del večjega igralnega kompleksa. Ta lahko denimo vključuje tudi igralne stolpce in trim steze za otroke.

Otroke omejuje le njihova domišljija

zunanja igrala

 

Kombinacija več različnih naprav, ki vključujejo plezala ter male lesene hišice, lahko zunanja igrala s pomočjo otroške domišljije spremeni v praktično karkoli. Otroci se tako lahko igrajo razbojnike, kavbojce in Indijance ali pa celo astronavte. Omajeni so samo z lastno domišljijo. Prav zato so sodbena zunanja igrala tako zelo pomemben del njihovega razvoja. Najdemo jih praktično v vsaki nekoliko veji vasi, saj se lokalna skupnost zaveda pomembnosti postavitve tovrstne infrastrukture. Otroci se bodo tako igrali le na varnih napravah in bodo v manjšem obsegu plezali po drugih objektih, ki niso namenjeni igri.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja