Žarnice za cvetenje rastlin

sijalke za cvetenje rastlinKer rastline v fazi cvetenja potrebujejo drugačen spekter svetlobe, kot ga potrebujejo v fazi rasti, je v tem času treba poskrbeti za primerno svetlobo. Žarnice za cvetenje so posebna vrsta luči, ki so primerne prav za ta čas. Vsekakor pa boste na trgu lahko izbirali med več vrstami takih žarnic. Sicer pa žarnice, ki so namenjene vzgoji rastlin, v splošnem delimo na žarnice za rast in na žarnice za cvetenje.

HPS sijalke so ena od najbolj priljubljenih vrst žarnic, ki so namenjene za cvetenje rastlin. Poleg teh so znane tudi LED sijalke. Za rast rastlin pa se najpogosteje uporabljajo MH sijalke in sijalke na kovinske pare.

HID žarnice za rastline

HPS sijalke sodijo v vrsto HID žarnic. Njihova značilnost je, da oddajajo nekoliko bolj rdeč oziroma oranžen spekter svetlobe. Ne glede na to, da so poceni, dajejo izjemno dobre rezultate. Lahko rečemo, da so med vsemi sijalkami za cvetenje HPS sijalke najpopularnejše, saj z njihovo pomočjo rastline zelo dobro obrodijo.

Sicer pa se HPS sijalke ponašajo tudi z odlično penetracijo svetlobe. To pomeni, da je njihov svetlobni izkoristek zelo visok.

LED sijalke

LED sijalke za cvetenje spadajo med novejšo tehnologijo sijalk za cvetenje in tudi sicer. Ravno zato so njihove cene v primerjavi s HPS sijalkami občutno višje. Njihov spekter sevanja je odvisen od tipa LED, ki je vgrajen vanje. LED sijalke so znane po tem, da imajo ravno tako kot HPS sijalke odličen izkoristek svetlobe in so primerne za prav vse rastline.

Uporaba žarnic za cvetenje

Na začetku indoor gojenje morate uporabljati žarnice oziroma sijalke za rast rastlin. V tej fazi se rastline razvijejo in zrastejo. Kasneje nastopi faza cvetenja. Pri tem je pomembno, da ne zamenjate samo vrste sijalk, temveč tudi tip gnojila.

V času cvetenja se spremeni še število ur osvetlitve rastlin. Rastline na ta način zaznajo bližanje jeseni ter zato pohitijo z ustvarjanjem cvetov. Na tej točki torej dodate HPS sijalke ali LED sijalke za cvetenje. Zanje je značilno, da imajo rdeči spekter svetlobe. Take barve spektra lahko v jesenskem času najdete tudi v naravi.

HPS sijalke in druge vrste sijalk oziroma žarnic za cvetenje lahko kupite v spletni trgovini urban-farmer.si.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja