Zakaj je toplotna črpalka zemlja voda dober način ogrevanja?

Kdor še ne ve, je toplotna črpalka zemlja voda ena izmed vse bolj pogostih načinov, ki jih ljudje uporabljajo za ogrevanje svojih domov. Razlogov, zakaj je ravno toplotna črpalka zemlja voda tista, ki jo ljudje vse več uporabljajo, pa je več. V temle članku pa si bomo pogledali nekaj osnovnih stvari, ki ločijo tako toplotno črpalko od drugih načinov ogrevanja.

Namreč, toplotna črpalka zemlja voda je narejena tako, da okolju ne škoduje, mi pa imamo z njo manj stroškov, saj uporabljamo tisto energijo, ki po naravi sama pride do zemlje. Verjetno zdaj razumete, da toplotna črpalka zemlja voda uporablja toploto, ki se zadržuje v zemlji.

Razlogi, zakaj je toplotna črpalka zemlja voda odličen način za ogrevanje domov

Nikoli prej ogrevanje ni bilo tako zelo efektivno, cenovno ugodno in pa seveda tudi ekološko. Namreč, kot smo že povedali, toplotna črpalka zemlja voda uporablja tisto energijo, ki se že sama po sebi nabira v zemlji. Ta energija pride od sonca in v poletnih časih znaša kar 1000 W/m2 površine zemlje, pozimi pa le 200 W/m2, a ker se skozi celo leto nabira, jo lahko tudi celo leto uporabljamo. Namreč, del te toplote zemlja shrani in uporablja, da segreva površinski del tal.

Debelina, ki jo segreva, meri med 10 in 20 m in je čisto odvisna od tega, kakšen teren je tam, kjer želimo, da toplotna črpalka zemlja voda stoji. Vedeti pa moramo, da je magičnost toplotne črpalke v tem, da izkorišča toploto, ki jo zemlja shranjuje globlje od navedenih dvajsetih metrov. Tam je toplota sicer nižja, a bolj konstantna. Drži pa nekje povprečno toploto, ki jo ima zrak čez leto. To pa je tudi razlog, zakaj je toplotna črpalka zemlja voda tako dobra. Odvajamo lahko namreč toploto, ki je že sama po sebi shranjena v zemlji in za to ni treba “kuriti” nobenih dodatnih goriv, kar pa je še dodaten plus, saj s tem ne onesnažujemo okolja.

Author: Administrator

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja