Za kolesarstvo veljajo tudi zakonski predpisi

kolesarstvoSe zavedate, da morate tudi na kolesu upoštevati zakone, da za vas veljajo enaka pravila v prometu kot za voznike vozil glede alkohola, da imate posebne predpise glede vaše varnosti, uporabe cestišč, kolesarskih stez, opreme kolesa in še mnogo? Ravno kar se tiče alkohola so ljudje povsem napačnega mnenja, da se lahko na kak bližnji piknik, zabavo oz. nekaj podobnega odpravijo kar s kolesom, saj zanje ne velja potem pravilo glede količine alkohola v krvi. Povsem napačno. Tudi za kolesarstvo veljajo povsem enake omejitve kot za vozila, nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na čelado. Kot lahko preberemo na strani aktivni.si kolesarstvo nikakor ni varno brez čelade. Nasvete dobimo tudi na tej strani, saj nakup čelade ni tako enostaven.

 

Kljub temu, da za kolesarstvo veljajo predpisi, pa jih le redko kdo upošteva

Če bi vsak upošteval pravila za kolesarstvo, bi bilo po vsej verjetnosti manj nesreč kolesarjev. Zakon namreč za kolesarstvo predpisuje uporabo čelade za vse otroke mlajše od 14. leta starosti. Kot lahko preberemo na strani aktivni.si kolesarstvo nima tako enostavnega nakupa čelade, če si želite res pravo zaščito, prav tako pa lahko preberemo tudi vse ostale predpise, ki so na primer uporaba odsevnikov na pedalih, priporočljivo je vedno nositi tudi dovolj vidna oblačila, odsevniki morajo biti v kolesih, zadaj in spredaj osvetljava, za otroke do 14. leta starosti je obvezen tudi zvonec, določila pa so tudi glede vožnje v prometu na cestišču, prav tako pa tudi, kdo dejansko lahko samostojno vozi kolo.

Če si za kolesarstvo res upoštevali čisto vse predpise, ki jih določa zakon, bi bilo prav gotovo manj nesreč in tudi poškodbe ne bi bile tako hude, kot so lahko in ki se žal vsako leto dogajajo. Seveda pa bi se tudi vozniki morali precej spremeniti, saj so nekateri enostavno preveč agresivni do kolesarjev in s tem tudi kolesarstvo izgublja na svojem pomenu.

 

Author: Administrator

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja