Z industrijskim oblikovanjem do vrhunskih izdelkov

Morda ste pravkar pred prenovo stanovanja ali hiše, in razmišljate, da bi se je lotili kar sami. Če gre za obsežnejšo prenovo, ki bo vključevala tudi zamenjavo vodovodnih ali električnih inštalacij, potem boste zagotovo potrebovali strokovno pomoč. Večina ljudi, ki se loti prenove, pa niti ne pomisli, da bi si tudi za oblikovanje notranje opreme poiskalo pomoč strokovnjaka.

Kljub temu, da morda napake pri izbiri pohištva morda niso usodne, pa vam te lahko dodobra zagrenijo življenje ob vsakdanji uporabi. Morda pa ne bi bilo napačno razmisliti o strokovnjakih za oblikovanje notranje opreme, ki jih lahko poiščete tukaj: https://www.kreatif-design.com/sl/notranji-oblikovalec/.

Eno od malo manj znanih področij dizajna pa je zagotovo industrijski dizajn, ki je v precejšnji meri namenjen predvsem podjetjem, ki razvijajo tehnološko napredne izdelke. Izkušen in ustvarjalen industrijski oblikovalec je za takšne projekte nujen, saj lahko s svojimi idejami in s kreativnim pristopom močno izboljša dodano vrednost končnega izdelka.

S pomočjo sodobne tehnologije do zasnove futurističnih produktov

industrijsko oblikovanjePri svojem delu si industrijski oblikovalec najpogosteje pomaga z izdelavo 3D modela bodočega izdelka. Pri tem seveda sodeluje z naročnikom, s katerim se dogovori o želeni osnovni obliki. Ta mora v vseh pogledih ustrezati ciljem industrijskega dizajna, zato je v prvi fazi potrebno ustvariti najprej CAD model predvidene oblike, ki je predviden za vpeljavo izboljšav ergonomskih lastnosti izdelka. V tem pripravljalnem postopku se nato tudi izdela začetni 3D model, namenjen za vizualizacije.

Vizualizacije še neobstoječih izdelkov so izjemno pomembne in so v današnjih časih postale ključnega pomena. Z njimi lahko namreč industrijski oblikovalec na precej hiter in zelo dostopen predstavi naročniku končni produkt, obenem pa ponudi potencialnim strankam predstavitev novega izdelka. Ko je zaključen pripravljalni izris projekta, se lahko začne s pripravo podrobnega 3D modela, ki lahko služi kot model za 3D tiskanje oz. za CNC obdelavo, lahko pa predstavlja temelj za nadaljnji razvoj produkta.

Industrijski oblikovalec tesno sodeluje z naročnikom

Tako kot je to običajno pri snovanju novih projektov, je tudi tu ključno sodelovanje med izvajalcem in naročnikom. Pomembno je vzpostaviti medsebojno zaupanje, saj je le tako možno doseči najboljše rezultate. Skupaj morata namreč opredeliti glavne cilje in naloge predvidenega projekta. Nato se naročnik in industrijski oblikovalec dogovorita o proizvodnem procesu, natančneje opredelita ciljni trg ter skupaj sestavita seznam vseh potrebnih oblikovalskih napotkov.

V tem uvodnem koraku je potrebno namreč zbrati čim več informacij, ki bodo pomembno vplivale na sam razvoj produkta. Na podlagi pridobljenih informacij se lahko obe strani začneta dogovarjati o podrobnostih zasnove izdelka. Pomembno vlogo odigrajo dobro organizirani sestanki, na katerih industrijski oblikovalec lahko tudi ponudi predstavitev podjetja, v okviru katerega deluje, ter tudi samega poteka nekaterih preteklih projektov. Izredno pomembno pa je že v začetku jasno začrtati vse predloge končnih rešitev, ki jih nato industrijski oblikovalec tudi ustrezno predstavi, običajno z maketo, grafiko ali risbo.

Vse se začne z izrisom tlorisa

Morda že imate sami neko idejo, kako bo videti nov objekt, a vseeno je pred vami še veliko odprtih vprašanj. Ravno zato je pomembno, da z vami sodeluje izkušen strokovnjak za oblikovanje notranje opreme, ki bo najprej natančno izmeril prostor ter vam ponudil izris 3D modela trenutnega stanja.  Nato sledi še izris sodobne in funkcionalne tlorisne razporeditve, ki mora biti tudi usklajena s požarno študijo samega objekta.

izris tlorisaPomembni so še drugi izrisi, kot na primer 3D izris in izdelava renderjev, s katerimi lahko vidite vizualizacijo končnega projekta, ter osnovni izris električnih priključkov, v katerem so izrisane pozicije vtikačev, luči in vtičnic. S pomočjo vseh omenjenih izrisov lahko oblikovalec vnaprej predvidi morebitne težave, o katerih vas takoj lahko seznani. Nato lahko skupaj zasnujeta ustrezne spremembe, če je to pomembno. Takšen  transparenten način sodelovanja vam omogoča popoln pregled in nadzor nad končnim rezultatom.

Strokovno oblikovanje notranje opreme: prednosti

Če želite pri prenovi svojega doma imeti v mislih predvsem funkcionalnost, a ne za ceno slabše estetske vrednosti, potem je nedvomno priporočljivo, da se za oblikovanje notranje opreme obrnete na usposobljene strokovnjake. Ti bodo s svojimi kreativnimi rešitvami poskrbeli za dobro razporeditev posameznih elementov, istočasno pa sledili estetskim in ergonomskim zahtevam.

Največja prednost, ki jo pridobite, če se odločite za zunanjega izvajalca, je zagotovo manj stresa. Kot posameznik brez tovrstnih izkušenj boste zagotovo težje opravili vsa potrebna prenovitvena oziroma gradbena dela, medtem ko morate še vedno skrbeti ostale obveznosti, kot so služba in družina, itd. Le izkušeni strokovnjaki za oblikovanje notranje opreme vam lahko zagotovijo, da bodo vsa predvidena dela izvedena znotraj vašega proračuna, ter vam s svojimi rešitvami prihranili težko prigaran denar.

Še en pomemben vidik pa je zagotovo ohranjanje estetike za vse tiste, ki pri prenovi prisegate predvsem na unikaten slog. Če želite z opremo doma izraziti svoj svojevrsten osebni slog z izdelavo najsodobnejših kosov pohištva ali pametnih naprav, vam lahko pri tem tudi pomaga industrijski oblikovalec, ki bo nov element znal tudi ustrezno umestiti v prostor. Kar je pa še najpomembnejše, z učinkovitimi rešitvami, ki jih ponuja sodobno oblikovanje notranje opreme, lahko na dolgi rok bistveno znižate ali celo odpravite nepotrebne stroške vzdrževanja hiše.

Author: Administrator

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja