Vitamin C za zdravje in dobro počutje

L-askoribinska kislina, poznana tudi kot vitamin C, ima v človeškem telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, zato mu velikokrat pravijo tudi vitamin za imunski sistem. Ljudje ga nismo sposobni proizvesti sami, zato ga moramo v telo vnesti s prehrano ali prehranskimi dodatki. Glavni vir so živila rastlinskega izvora – zelena zelenjava, citrusi in jagodičevje. Za tiste, ki ne marajo sadja in zelenjave ali imajo potrebe po vnosu večjih količin, pa je na voljo tudi vitamin C v liposomih oz. posebnih kapsulah, ki se veliko lažje prebijejo skozi želodec in črevesno sluznico ter tako delujejo bolj učinkovito. Vitamin C se namreč absorbira šele v tankem črevesu.

 

Kje ga najdemo?

vitamin C

Priporočen dnevni vnos za odraslega človeka je 80 mg, kar lahko dosežemo že z običajno uravnoteženo in pestro prehrano. Povišane potrebe po njem lahko imajo kadilci, športniki ter sladkorni in ledvični bolniki. Vitamin C največkrat asociiramo s citrusi, predvsem limonami in pomarančami, ki pa v resnici niso najvišje na lestvici. Največ ga najdemo v črnem ribezu, papriki, ohrovtu, jagodah, cvetači, krompirju … Za vse tiste, ki ne marajo citursov ali zelenjave, pa je rešitev vitamin C v liposomih, ki omogoča boljšo absorpcijo. Prednost tovrtsne oblike je tudi podaljšano delovanje, biološka razpoložljivost in učinkovitost v telesu ter možnost uživanje večje koncentracije.

 

Zakaj potrebujemo vitamin C?

vitamin C1

Pogosto ga povezujejo z besedno zvezo vitamin za imunski sistem, saj ima pomembno vlogo pri delovanju le-tega. Poleg odpornosti sodeluje tudi v procesu tvorbe kolagena, obenem pa prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema in zmanjšuje utrujenost. Pomemben je pri absorbciji hranil in metabolizmu. Vitamin C ima tudi antioksidativno vlogo, kar pomeni, da ščiti strukture v telesu pred oksidativnim stresom, ki je vir številnih kroničnih bolezni. Pri nenehni borbi s stresom, redni športni aktivnosti in premagovanju virusnih obolenj ter staranju so potrebe po njem dandanes bistveno večje kot nekoč.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja