Varščina na dražbi

javna dražbaMimogrede smo na strani dražb opazili dražbo, ki bo kmalu izpeljana in je zelo pritegnila našo pozornost. Gre za nekaj, kar smo si morebiti že nekoč želeli, kar iščemo in seveda upamo na ugoden nakup, ipd. Gre torej za predmet, zaradi katerega bi se dražbe udeležili.

Vplačilo varščine

Ko smo preverili in nam prav vse odgovarja ter bi se dražbe gotovo udeležili, je čas, da začnemo z izpolnjevanjem pogojev za pristop. To pomeni, da bomo zbrali vso potrebno dokumentacijo in tudi, da bomo pravočasno vplačali varščino. Kaj sploh varščina je in za kakšen strošek gre? Gre za določen znesek, ki se določi glede na vrednost izklicne cene. Če je recimo izklicna cena 1000eur in je varščina 10% odstotek te, pomeni, da bomo za varščino pred dražbo morali vplačati 100eur. Kaj se potem zgodi s tem denarjem v primeru, da na dražbi predmet tudi kupimo ali pa nam ne uspe nakup?

Vračilo varščine

Varščina nam v nobenem primeru ne propade. To pomeni, da se ta lahko uporabi ali pa vrne. V primeru, da smo na dražbi uspeli in kupili predmet, se nam bo ta vštela v odkup in bomo tako morali za predmet še vplačati zgolj razliko od cene, ki je na koncu bila končna cena, po sami dražbi. Praktično je to naš denar in se nam šteje v nakup.

Če pa smo na dražbi bili neuspešni in je predmet kupil nekdo drug, pa seveda pričakujemo, da se nam varščina v celoti povrne. In to se tudi zgodi. Nikakor nam ne propade in jo v nekaj dneh dobimo povrnjeno v celoti na naš transakcijski račun.

Varščina je torej garancija dražbe, nekaj brez česar se dražbe sploh ne moremo udeležiti in seveda nas ta popolnoma nič ne skrbi, kajti vemo, da je vedno na varnem, saj jo dobimo v vsakem primeru povrnjeno nazaj.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja