Uporaba in funkcija EGR ventila

egr ventilEGR ventil je morda eden izmed najbolj spregledanih delov v našem avtomobilu. Ima pomembno funkcijo, ki zagotavlja boljše izgorevanje goriva in manjši izpust škodljivih plinov v ozračje. Nedelujoč ali slabo delujoč ventil nam lahko resno poslabša delovanje našega avtomobila. Če potrebujemo novega, je možno, da ne poznamo vseh njegovih prednosti, ki nam jih omogoča. V tem članku se bomo posvetili vsem prednostim, ki nam jih prinaša EGR ventil. Ogledali si bomo tudi, kdaj potrebujemo zamenjavo in kaj so znaki slabo delujočega ventila.

Boljše izgorevanje bencina

Glavna funkcija EGR ventila je izboljšano izgorevanje goriva. Obenem pa ščiti motor pred visokimi temperaturami. V bistvu je to ventil, ki se odpira in zapira, ko je potrebno. Našemu avtomobilu omogoča, da se del izpuha vrne nazaj v proces izgorevanja. To zagotovi, da avto bolj učinkovito porabi zalogo bencina. Obenem pa preprečuje uhajanje škodljivih plinov v ozračje.

Funkcije EGR ventila so:

  • Bolj učinkovito izgorevanje goriva, saj se do 20% vseh izpušnih plinov vrne nazaj v motor
  • Ščiti motor pred visokimi temperaturami
  • Varuje okolje pred dušikovim oksidom in drugimi škodljivimi plini

Prednosti delujočega EGR ventila v avtomobilu

Če EGR ventil deluje dobro, lahko uživamo v mnogih prednostih, ki so nam morda nevidne. Naš avtomobil bo deloval dlje in bolj zdravo, saj mu ventil omogoča, da:

  • Motor deluje bolje, saj ventil zniža visoke temperature, katerim je motor izpostavljen
  • Boljši pospešek in manj izgube moči motorja
  • Manjše ustvarjanje škodljivih plinov avtomobila

Naš avto bo z polno delujočim EGR ventilom deloval bolje, kar nam bo omogočilo, da uživamo v vožnji. Seveda se pa skozi čas lahko ventil umaže in njegovo delovanje se oslabi.

Kdaj torej zamenjamo ventil?

Ob redni uporabi avtomobila, je potrebno ventil sčasoma tudi zamenjati. Sam ventil se sicer ne poškoduje, vendar se na njem prične nabirati ogljik, prah ter ostali delčki umazanije, ki ga lahko popolnoma zablokirajo.

Tako se lahko ventil popolnoma zapre, ostane vedno odprt ali pa je zablokiran. V vsakem primeru, ni dobro, da je dolgo v takem stanju. Moderni avtomobili, ki uporabljajo ECU, lahko zaznajo težave z EGR ventilom. Znaki, ki kažejo na nedelujoč ali slabo delujoč ventil so:

  • Več majhnih delcev v izpuhu pri dizel motorjih
  • Manjše eksplozije v motorju
  • Neenakomerni obrati med mirovanjem avtomobila
  • Slabo prižiganje avtomobila

Poskrbite torej, da bo vaš EGR ventil za avto vedno v dobrem stanju.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja