Ultrazvok vratnih žil za preprečevanje možganske kapi

Ultrazvok je zvok z zelo visoko frekvenco, ki ga človeški sluh ne zazna. Zgornja meja slišnega območja pri človeku je približno 20 kilohercev. Nekatere živali, na primer delfini in psi, lahko slišijo ultrazvok, saj je meja slišnega območja pri njih višja. Ultrazvok se uporablja med drugim tudi za medicinske namene, ki se uporablja za pregled različnih organov in tkiv. Ultrazvok vratnih žil omogoča vpogled v notranjost žil v predelu vratu in v okviru ultrazvočnega pregleda vratnih žil je večja pozornost namenjena karotidnim arterijam.

ultrazvok vratnih žil

Ultrazvok vratnih žil za odkrivanje znakov ateroskleroze

Ultrazvok vratnih žil je zelo pomembna preiskava pri odkrivanju aterosklerotičnih sprememb na vratnih arterijah. Pri aterosklerozi nastane plak v notranjosti arterij, ki je iz maščob, holesterola, kalcija in drugih snovi. Sčasoma se plak trdi in zoži arterije, kar omejuje pretok krvi, bogate s kisikom, do organov in drugih telesnih delov. Plak lahko nastane v arterijah v vratnem predelu, v karotidnih arterijah, ki oskrbujejo možgane s krvjo, bogato s kisikom. Če se dotok krvi zaradi zožitev karotidnih arterij zmanjša ali je blokiran, se lahko pojavi celo možganska kap. Ultrazvok vratnih žil omogoča, da se aterosklerotične spremembe na karotidnih arterijah odkrijejo zgodaj, da se lahko napredovanje bolezni ustavi in se na ta način preprečijo najhujše posledice.

Zakaj ultrazvok žil na vratu?

Ultrazvok vratnih žil se izvaja zaradi vpogleda v notranjost žil. Ultrazvočna preiskava se opravlja na vratnih arterijah, ker so žile na vratnem predelu lahko dostopne, so dokaj široke in so tik pod površino kože. Z ultrazvokom vratnih žil vidimo morebitne aterosklerotične obloge in stopnjo zamaščenosti žil in glede na stanje vratnih arterij lahko sklepamo tudi na morebitno obolenje ostalih arterij, saj ateroskleroza prizadene vse telesne arterije. Ultrazvok vratnih žil je preiskava, s katero lahko odkrijemo zgodnje znake ateroskleroze pri posamezniku. S tovrstnim pregledom lahko zaznamo bolezen, preden je razvita, potem pa jo lahko s preventivnimi ukrepi in zdravili ustavimo.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja