Strojni tlaki morajo biti vgrajeni po pravilnem postopku

Estrihi strojni tlaki

Estrihi strojni tlaki

V gradbeništvu, kot tudi drugje, mora biti pravilen postopek, če želimo, da je stvar, ki jo delamo, narejena pravilno. Prav nič drugače ni, ko je potrebno, da se vgradijo strojni tlaki. Estrihi za pravilno in kvalitetno vgradnjo v prvi vrsti zahtevajo dobro preučitev podnebnih razmer v okolici, kjer se poslopje, v katerega se bodo strojni tlaki vgrajevali, gradi. V nadaljevanju se mora najprej dobro in pravilno pripraviti površina (v največ primerih je to betonska plošča), na katero se bodo strojni tlaki vgrajevali. Ne nazadnje pa se mora pravilno in iz pravih materialov pripraviti tudi mešanica za estrihe.

Strojni tlaki naj bodo armirani z mikroarmaturo in ne z armaturnimi mrežami

V hladnejših podnebjih mora biti pristop k vgradnji estrihov drugačen kot v toplejših in prav tako morajo biti uporabljeni drugačni materiali oz. vsaj drugačna mešanica enakih materialov. Ključnega pomena, da bi strojni tlaki lahko bili kvalitetno vgrajeni, pa je betonska plošča oz. površina na katero se bodo estrihi vgrajevali. V prvi vrsti mora le – ta biti narejena iz kvalitetnih materialov ter kvalitetne in prave mešanice le – teh.

Nato mora biti betonska plošča tudi osušena na primerno vlažnost, da strojni tlaki ne bi odstopali od nje. Predno pa strojni tlaki sploh pridejo na vrsto za vgrajevanje, pa mora biti položena še izolacija, ki mora biti prav tako pravilno izbrana glede na okolje v katerem se objekt, v katerega se bodo strojni tlaki vgrajevali, gradi. Zatem sledi izbira pravih materialov, predvsem je pomembna prava granulacija izbranega peska, ki je najbolj primerna do 4 mm. Potem pa se mora pesek zmešati s pravilno količino cementa in vode. V to mešanico pa se doda tudi mikroarmatura, s katero se estrihi armirajo in ne več z armirano mrežo. Strojni tlaki so namreč bistveno bolj in hkrati tudi veliko ceneje armirani z mikroarmaturo kot pa z armirno mrežo.

Author: Administrator

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja