So chia semena res tako zdrava, kot pravijo?

chia semenaV zadnjih letih lahko opazimo, da so se kar na enkrat začela pojavljati neka super živila, ki vsa po vrsti obljubljajo neke super efekte. Se tudi vi sprašujete, ali je to res, ali sploh ne in živila niso sploh dobro preiskana, hkrati pa preberete tudi kakšen članek, kako na primer chia semena sploh niso tako dobro, kot jih strokovnjaki predstavljajo? Pa pojdimo lepo po vrsti. Če vas zanima, kako zdrava so chia semena ter ali so sploh primerna za uživanje, moramo najprej za vzorčenje vzeti takšna chia semena, ki so povsem brez dodatkov in povsem neobdelana, kakršna se dobi v podjetju Malinca na tej povezavi: https://www.malinca.si/chia-semena.html

Chia semena vsebujejo veliko maščob

Ste že slišali za to, da chia semena vsebujejo veliko maščob ter hkrati absorbirajo vodo iz telesa in na ta način pravzaprav samo dodatno upočasnjujejo prebavo? Če ste, si poglejmo to trditev. Zavedati se morate, da imamo zdrave maščobe (omega 3), ki jih telo nujno potrebuje, imamo pa tudi nezdrave maščobe, ki pa bi se jim bilo treba povsem izogibati, a zaradi ponudbe na trgu to velikokrat ni možno. Glede na to, da chia semena vsebujejo veliko večino omega 3 maščob, nekaj pa najdemo tudi omega 6 in 9, ki ju tudi potrebujemo, a v mnogo manjšem deležu kot omega 3, pravzaprav je razmerje v chia semenih idealno, potem je jasno, da samo trditev, da ta semena vsebujejo veliko maščob ne pomeni nič, saj ni navedeno, ali je to zdravih ali nezdravih maščob.

Kaj pa da chia semena nase vežejo vodo?

To pa je res, a ne vežejo vode iz blata, temveč odvečno vodo v telesu in zaradi te vode chia semena nabreknejo oz. nastane okoli vsakega semena neke vrste gel, ki samo dodatno pomaga pri urejeni prebavi. Glede na to, da pa chia semena zagotovo pomagajo pri izgubi telesne teže, ker so zelo nasitna in dolgo časa dajo občutek sitosti ravno zaradi velikega deleža omega 3, pa vsekakor lahko ugotovimo, da niso redilna, kljub dvema stvarema, ki jim ju mnogo »strokovnjaki« nepravilno pripisujejo oz. narobe razlagajo.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja