Nove fasade se pogosto povezujejo s plesnijo

fasadeVsi vemo, koliko prihrankov dobro izdelane fasade nudijo, žal pa se jih v zadnjih letih mnogo prepogosto povezuje s plesnijo in algami. Te v večini primerov nastanejo zaradi ugodnih razmer, ki vladajo na fasadi, torej toplo, vlažno vreme in na koncu še veter, ki alge lepo širi naokoli. Ampak zavedati se je treba, da dobro narejene fasade ne povzročajo alg in plesni, kot jih povezujemo, ampak jih povzroča napačno narejena fasada. Če bi se vsi odločili za paroprepustno fasado, plesni zagotovo ne bi bilo, a kaj, ko je takšna vrsta fasade mnogo dražja.

Kaj so paroprepustne fasade

Gre dejansko za to, da se omogoči zračenje pod zaključnim slojem fasade in tako je fasada čisto preveč suha, da bi bili omogočeni pogoji za razrast plesni in alg. Na dnu fasade ne naredi kanal in enako tudi na vrhu, tako da se fasada lepo prepiha, ampak kljub temu to ne vpliva na izolativnost. Ker pa je taka vrsta fasade mnogo dražja, se večina enostanovanjskih objektov ne odloča zanjo, temveč se odločijo zanjo v kakšnih stolpnicah, večjih blokih in podobnih objektih, ki so res veliki, tako da se tudi višji strošek mnogo bolje porazdeli, hkrati pa pri takih fasadah zagotovo odpade tudi strošek za čiščenje in odstranjevanje alg, plesni in ostalih nečistoč.

Do plesni pride le pri nepravilni izdelavi

Dejstvo pa je, da četudi se ne odločite za paroprepustno fasado, da se vam bo plesen pojavila večinoma le v primeru, da bo izdelava napačno narejena in če tudi vi ne boste nič zračili prostora, temveč boste pustili v prostoru ogromno vlage.
Če potegnemo črto, vidimo, da se tako fasade kot tudi okna povezuje povsem napačno z razvojem plesni in alg, kar nikakor ni pravilni skupni imenovalec. Zagotovo se objekt zaradi novih oken in fasad mnogo bolj zapre pred izhlapevanjem vlage, to je res, ampak če boste dosledni in vlago sproti tudi odvajali iz objekta, potem ste lahko prepričani, da do te težave ne bo prišlo.

Author: Administrator

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja