Kriptovalute so plačilno sredstvo prihodnosti

FIAT valute oz. po domače povedano, navadne valute (Evro, Dolar, Funt, Jen, …), ki jih po celem svetu uporabljamo že zelo dolgo imajo veliko preveč pomanjkljivosti, da bi se lahko še dolgo obdržale v uporabi. Glavna pomanjkljivost navadnih oz. FIAT valut je možnost ponarejanja, je pa še kar precej drugih stvari, ki bi jih kriptovalute odpravile. Bolj podrobno lahko kriptovalute spoznate na naslednji povezavi https://incrementum.si/kriptovalute-blockchain-bitcoin-in-druge-kripto-neznanke-v-enemu-clanku/, nekaj podrobnosti pa lahko preberete že v nadaljevanju tega prispevka.

Kriptovalute potrebujejo reguliran nadzor

Edina pomanjkljivost, ki jo kriptovalute še vedno imajo, pa je dejstvo, da niso regulirane s strani nekega nadzornega organa. Ko bo odpravljena še ta pomanjkljivost, pa zagotovo ne bo več daleč dan, ko bodo kriptovalute povsem nadomestile navadne oz. FIAT valute. Je pa tudi res, da se vse skupaj odvija zelo počasi, saj bankam ni v interesu, da bi se to zgodilo hitro. Zakaj? Preprosto zato, ker lahko banke zaračunajo veliko več (tudi 10 in več krat več) provizije, kot bi jo lahko zaračunale, če bi v veljavo stopile kriptovalute.

Kriptovalute prinašajo brezgotovinsko poslovanje

blockchain

Ena od velikih prednosti, ki jih prinašajo kriptovalute, pa naj si gre za katero koli izmed njih, je tudi brezgotovinsko poslovanje. Znano je namreč, da kriminalne združbe, še posebej tiste najbolje organizirane, v svojem poslovanju uporabljajo predvsem gotovino. Zaradi nereguliranosti sicer zelo dober način podpore kriminalnemu početju zagotavljajo tudi kriptovalute, ko pa bodo le-te enkrat regulirane oz. nadzorovane na pravilen način, pa takšno početje z njimi ne bo več mogoče. To bo tudi privedlo do tega, da ne bomo več slišali ali prebrali v medijih, da je policija kriminalni združbi zasegla 150 MIO $ gotovine, kot se je to nedavno pripetilo bolivijski narko kraljici.

Zakaj sploh ime kriptovalute?

V osnovi so kriptovalute digitalni denar, ki delujejo na podlagi blockchain tehnologije – tehnologije veriženja blokov. Posamezni blok pa predstavlja računalnik, tako da je več računalnikov povezano v verigo, podatki v tej verigi pa so zaščiteni kriptografskim kodiranjem, zato ime kriptovalute. Saj bi se sicer ta denar s skupnim izrazom lahko imenoval preprosto digitalni denar.

blockchain_tehnologija

Kriptovalute imajo veliko prednost

Ta digitalni denar ima največjo prednost pred navadnimi valutami v tem, da ni potreben posrednik pri transakcijah. Namreč, če želimo plačati nekaj nekomu z navadnimi valutami, moramo s svojega bančnega računa nakazati denar na njegov bančni račun in za to transakcijo si banka vzame provizijo, ki ni majhna. Ta provizija v primeru kripto denarja odpade in ravno zato se banke z vsemi štirimi upirajo, da bi prišlo do regulacije in s tem do uporabe katere koli kriptovalute. Digitalni denar pa se nakazuje direktno z računa na račun posameznika oz. od kupca k prodajalcu, ki sta oba pred tem odprla svojo digitalno denarnico. Ključna prednost je tudi ta, da se ta transakcija izvrši praviloma v zgolj nekaj sekundah, dočim vsem znana bančna transakcija pa lahko traja tudi več dni, kar še posebej v poslovnem svetu predstavlja vedno večji problem, zato se nekatera velika podjetja že zelo resno pogovarjajo o možnostih uvedbe kriptovalut v njihovo vsakodnevno poslovanje.

Author: Administrator

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja