Katero toplotno črpalko zrak voda izbrati za svoj dom

toplotna črpalkaKatero toplotno črpalko zrak voda izbrati? Vprašanje, ki se poraja mnogim strankam, ki iščejo idealno rešitev za ogrevanje. Toplotne črpalke so čedalje bolj zaželene, saj so najsodobnejši in najbolj ekonomičen sistem, poleg tega pa tudi najbolj prijazen do našega planeta. Da se boste lažje odločili, katero toplotno črpalko izbrati, vam bomo razložili delovanje toplotne črpalke zrak voda in naredili primerjavo različnih vrst toplotnih črpalk zrak voda. Če boste po branju še vedno imeli vprašanja, nas seveda pokličite in z veseljem odgovorimo ter svetujemo. Pri Orca energija najdemo rešitev za vsak dom.

Kako deluje toplotna črpalka zrak voda

Najprej k osnovam. Delovanje toplotne črpalke zrak voda temelji na izkoriščanju naravnih virov, v tem primeru se uporablja energija zraka iz okolice. Na ta način se zagotovi do 75 % energije, tako da vi plačate samo še približno četrtino mesečne porabe elektrike za ogrevanje. Namestitev toplotne črpalke zrak voda je preprosta in hitra. Sestavljena je iz notranje in zunanje enote. Celoten princip delovanje temelji na spremembi agregatnega stanja in prenašanje toplote iz okolice v ogrevalni sistem (prek ustreznega medija – hladiva). Toplotna črpalka zrak voda deluje krožno in ogreva skozi celo leto.

Katero toplotno črpalko izbrati, da bo ogrevanje optimalno

Če ste se že odločili, da boste za vir energije uporabili zrak in namestili toplotno črpalko zrak voda, je treba še določiti, katera vrsta vam najbolj ustreza. Pri tem je pomemben razmislek o morebitnem že obstoječem ogrevalnem sistemu (ali ga samo posodabljate ali postavljate na novo), prostorskih zmožnostih za namestitev zalogovnika, številu družinskih članov oz. članov gospodinjstva, starosti objekta in kakovosti izolacije. V nadaljevanju bomo primerjali različne tipe toplotnih črpalk in izpostavili nekatere njihove najpomembnejše specifike, da boste lažje razumeli, katero toplotno črpalko zrak voda izbrati za svoj dom. Prav vsi naši zmagovalni modeli pa so upravičeni do Eko subvencije, s katero si boste zmanjšali strošek naložbe. V samo nekaj letih se vam bo ta popolnoma povrnila in do konca življenja boste plačevali samo še minimalne stroške ogrevanja.

Visokotemperaturne toplotne črpalke zrak voda

Posebna vrsta toplotnih črpalk so visokotemperaturne toplotne črpalke zrak voda. Te so primerne za radiatorsko ogrevanje in ogrevanje sanitarne vode v že obstoječem bojlerju. Odlične so za starejše in slabše izolirane objekte. Za visokotemperaturno toplotno črpalko se odločite, če že imate zalogovnik za sanitarno vodo ali če želite nadaljevati z ogrevanjem prek radiatorjev. Namenjena je tudi večstanovanjskim objektom.

Naša najbolj zaželena modela visokotemperaturnih toplotnih črpalk zrak voda sta Orca Duo 200 in pa Orca Mono. Prva je ceno nosilka prestižnega evropskega certifikata EHPA, pridobljenega v Švici. Duo 200 je izdelana za dvo ali tričlansko gospodinjstvo, ki si ima radiatorsko ogrevanje. Ima vgrajen 200-litrski bojler za sanitarno vodo. Glede na napajanje in grelno moč, lahko izberete med več zunanjimi enotami (za primerjavo si oglejte našo spletno stran ali katalog). Za večje prostore, tudi za ogrevanje sanitarne vode v večstanovanjskih objektih, pa bo idealna visokotemperaturna toplotna črpalka Mono. Ima vrhunsko razmerje med proizvedeno toploto in za to porabljeno električno energijo (COP oz. grelna števila). Odlikuje jo večji toplotni prenosnik za moči zunanjih enot do 23 kW in možnost bivalentnega ogrevanja – samodejnega preklopa na drugi vir.

Nizkotemperaturne toplotne črpalke za novogradnje

V nasprotju z visokotemperaturnimi toplotnimi črpalkami zrak voda, so nizkotemperaturne primerne predvsem za novogradnje in dobro izolirane objekte. Z njimi boste ogreli celotno stanovanje s talnim gretjem, stenskim ali stropnim ogrevanjem ali nizkotemperaturnimi radiatorji. Poleg tega je takšna črpalka tudi rešitev za ogrevanje sanitarne vode v vgrajenem bojlerju. Na voljo je v več izvedbah (200-litrski ali 300-litrski bojler), tako da boste lahko našli optimalno za svojo površino bivalnih prostorov. Poseben model pa je naša Orca Duo 300 Solar, ki s pomočjo toplotnega prenosnika površine 1,3 kvadratnega metra omogoča priključitev na sončne kolektorje. S tem si lahko še dodatno znižate stroške ogrevanja. Dobra lastnost je tudi ta, da toplotno črpalko zrak voda poleg klasičnega delovanja mogoče uporabiti tudi za hlajenje prostorov.

Toplotne črpalke za velike objekte

Posebna vrsta so toplotne črpalke za velike objekte, kjer več prostorov ogrevate z eno notranjo enoto in eno samo regulacijo ter do štirimi zunanjimi enotami. Ogrevalne toplotne črpalke je namreč mogoče povezati v kaskade. Z njimi si zagotovite varčno ogrevanje površin do kar 2.500 kvadratnih metrov.

Zakaj izbrati toplotne črpalke Orca

Orca je podjetje, ki temelji na inovativnosti, strokovnosti in maksimalni skrbi za stranke. Skozi vsa leta delovanja je bil naš cilj omogočiti bolj kakovostno življenje in pri tem znižati stroške ogrevanja. Z nakupom pri nas podpirate domače gospodarstvo in dobite napravo z dolgo življenjsko dobo. Naše toplotne črpalke zrak voda so najučinkovitejše tudi v hudem mrazu. S polno močjo delujejo do -15 °C, varčno pa celo do -28 °C zunanje temperature. Razvili smo najučinkovitejši sistem na trgu, za katerim ponosno stojimo. Imamo certifikate različnih pomembnih neodvisni strokovnih institucij, evropske standarde pa ne le dosegamo, ampak presegamo. Z nami nikakor ne morete zgrešiti, zato nas kontaktirajte, da vam pomagamo pri pomembni odločitvi, katero toplotno črpalko zrak voda izbrati.

 

 

Author: Administrator

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja