Kako za vozilo opraviti varen uvoz iz Nizozemske?

Blagovna menjava med Slovenijo in Holandijo v zadnjih letih narašča, in sicer Slovenci od tod več uvažamo, kot pa izvažamo. V letu 2021 so največji uvoz iz Nizozemske predstavljali farmacevtski proizvodi, sledijo pa jim električni stroji in oprema, mehanske naprave, vozila, plastične mase, kavčuk in tako dalje. Če tudi sami na kakršen koli način poslovno sodelujemo s to državo, bomo morda v nekaterih situacijah ter komunikaciji potrebovali ustrezne prevode in tolmačenje. Več o tovrstnih storitvah si lahko preberete tukaj: https://www.poliglot.si/tolmacenje Kot fizične osebe pa bomo morda za recimo nakup avta izbrali uvoz iz Nizozemske, kjer je v primerjavi z drugimi evropskimi državami največja izbira rabljenih hibridnih znamk in takih z vgrajenim plinom. Pri tem si lahko za začetek pomagamo z informacijami preko spletnih strani, kot je narociavto.si in podobnih.

uvoz iz nizozemske2

Pomoč agencij in preverjenih posrednikov

Različne agencije ali zaupanja vredni posredniki nam lahko priskočijo na pomoč pri iskanju pravega modela ali pa posredujejo pri nakupu, če smo sami našli želeni model. V kolikor bodo iskali posredniki, pridobimo vsaj tri ponudbe, da bomo lahko primerjali vse karakteristike in cene. Zahtevajmo tudi vpogled v celotno zgodovino vzdrževanja ter verodostojne fotografije in opise, za katere si vzemimo čas, da jih pozorno preberemo. Preverimo, koliko imajo agencije izkušenj ter koliko poznajo lokalni trg, saj se nekatere s tem ukvarjajo vsak dan, hkrati pa tudi to, na koliko transparenten način nam lahko posredujejo pojasnila. Za nas lahko tudi:

  • uredijo vso dokumentacijo,
  • se pogajajo za najboljšo ceno,
  • nas zastopajo pred Finančno upravo Republike Slovenije
  • ter nas opozorijo na druge pomembne podrobnosti, kar nam bo v celoti olajšalo uvoz iz Nizozemske.

tolmačenje

Tolmačenje za varen samostojen nakup

Če bomo sami iskali prodajalce, moramo biti pozorni na nekatere morebitne zvijače, v kolikor ne poznamo dobro delovanja tamkajšnjega trga. Prihaja namreč do situacij, ko prodajalec trdi, da je vozilo, ki ga prodaja pod pretvezo neuporabe, v eni državi, medtem ko on živi v drugi državi, ponuja pa nam ga za nekaj odstotkov vnaprej poravnane cene preko posrednikov. V takih situacijah se bomo zagotovo opekli in ostali brez želenega jeklenega konjička. Do klasičnih zvijač s kilometri lahko pride tudi v tej državi, saj ima po ocenah okoli 5 % tamkajšnjih avtomobilov namerno pomaknjen števec, čeprav je od 1. januarja 2014 to prepovedano. Temu se lahko izognemo na dva načina:

  • Preverimo informacije holandskega državnega registra za beleženje kilometrov National Autopas oziroma krajše NAP, ki to opravlja od leta 1991, oziroma ker je njegovo dejavnost prevzel centralni register vozil RDW, se obrnimo nanj. Na njunih spletnih straneh preverimo podatke, ki jih potrebujemo, in tako pridobimo realnejšo sliko. V kolikor naš izbrani model ni zaveden v njunih poročilih, lahko utemeljeno dvomimo, da gremo v pošten nakup.
  • Drugi način je, da si za uvoz iz Nizozemske zagotovimo tolmačenje, da ne bo prihajalo do tovrstnih neljubih dogodkov, saj nas iz zagate ne bo rešilo denimo znanje angleščine zaradi mnogo lokalnih izrazov. Tolmačenje je možno na več področjih, tako na pravnem, kot na ekonomskem, finančnem in tako dalje.
    narociavto

Obstajajo tudi drugi zvijačni prijemi in zamolčane informacije ali zgolj napake, kot na primer napake glede navajanja dejanske opreme ali pa takih navedb celo sploh ni. Izogibajmo se tudi pretiranim obljubam, ki so nasploh prvi znak, da utegne biti nekaj narobe. Sumljivi oglasi z nenavadnimi kontakti, sanjskimi cenami in ponudbami v stilu »preveč dobro, da bi bilo resnično«, so zagotovo pot do napačne odločitve. Povsem zaupati pa ne moremo tudi raznim tujim leasing hišam, saj nekatere opravljajo redne servise povečini pri nepooblaščenih serviserjih, to pa pomeni tudi to, da ne bomo mogli izvedeti uradne servisne zgodovine. Pazimo tudi na primere, da ne bi recimo večkrat plačali DDV ali druge neutemeljene stroške, v kolikor pa se nam to dogodi, vzpostavimo stik s slovensko pisarno Evropskega potrošniškega centra za razrešitev takih situacij.

Pridobimo torej vpogled v celotno ozadje oziroma si, kot predlagano, priskrbimo tolmačenje, če bomo s prodajalcem komunicirali preko telefona ali raznih aplikacij za pogovore. V nasprotju s prevajanjem, kjer prevajalci obravnavajo pisno komunikacijo, se namreč  tolmačenje ukvarja z ustno komunikacijo, pri tem pa ne gre le za povzetke povedanega bistva s strani sogovornika, temveč tudi za simbolno razlago in kontekst, za kar mora strokovnjak poznati tudi kulturne okvire. Strokovnjake za tolmačenje najdemo v imeniku Ministrstva za pravosodje in jih tako lahko direktno kontaktiramo oziroma preko različnih agencij, ki nas bodo napotile na pravi naslov.

prevajanje

Z narociavto.si in sorodnimi spletnimi stranmi do dodatnih nasvetov

Na kakršen koli uvoz iz Nizozemske se pripravimo ter opremimo z dodatnimi nasveti, kot jih ponujajo različni portali. Na njih lahko najdemo podatke in opozorila pred različnimi možnimi prevarami ter napakami, ki jih lahko naredimo tudi sami, če nismo dobro podkovani. Mnogokrat se tudi lahko direktno povežemo s predstavniki portalov, ki nam bodo pomagali in iz prve roke znali povedati, kje tičijo zanke, ko gre za uvoz iz Nizozemske.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja