Kako se steklena vrata podajo prostoru za higieno?

Ploščice za kopalnico so pogosto v prvem planu pri našem načrtovanju kopalniškega prostora, manjkrat pa morda razmišljamo o različnih opcijah glede vhoda vanj, čeprav gre z vidika notranjega oblikovanja ravno tako za pomemben element. Ena od zanimivih in trendovskih možnosti so lahko steklena vrata, ki dodajo posebno noto celotnemu delu in so vsekakor primerna tudi v takem prostoru kot vhod, največkrat pa jih sicer izbiramo za predel tuša. Če se odločamo za nova steklena vrata glede na že obstoječe ploščice za kopalnico, premislimo, kako bo njihova umestitev delovala glede na preostale komponente. Če pa smo v fazi načrtovanja celote, lahko najprej izberemo ploščice za kopalnico – različne vzorce lahko preverite na tej povezavi: https://www.keramoteka.si/keramicne-ploscice/ploscice-za-kopalnico

Kakšne vrste so na voljo?

Ker obstaja zelo veliko raznih izvedb, bodisi z vitraži v le določenem delu ali pa kar s popolnoma celo površino v steklu, ki je kaljeno in je tako šestkrat bolj odporno od navadnega, ter z različnimi načini odpiranja ter zapiranja in ročaji, najprej raziščimo ponudbo, nato pa glede na naše razmere planirajmo izvedbo. Takšen vhod lahko predstavlja neko vrsto dodatnega okna, ki optično poveča prostor in prepušča svetlobo, kar je dobrodošlo pri manjših površinah. Ravno tako dobro prenaša vlago oziroma kadar je montiran kot del tuš kabine, odlično zadržuje prelivanje vodnih kapelj ter nastajanje plesni. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj vrst in njihovih lastnosti:

ploščice v kopalnici

  • Drsna steklena vrata so primerna za večje prostore za higieno, saj zahtevajo veliko odprtino, tako da se v primeru manjših kvadratur raje odločimo za drugačno verzijo.
  • Motni videz se poda k tuš kabinam, ker daje zasebnost, odlično pa deluje tudi za zunanji vhod, saj daje zračen videz in ohranja oziroma povečuje svetlost. Odbija namreč več kot 60 % prejete svetlobe
  • Vitraž deluje zelo dekorativno in lahko vnese edinstveno očarljivost s svojimi barvnimi kombinacijami, dekorativnimi letvami ter križi, debelinami, teksturami in likovno podobo nasploh, zato ga izberimo tedaj, ko želimo nekaj unikatnega. Če se odločimo zanj, vzorce po lastnih predlogih naročimo pri izbranem obrtniku.
  • Osnova je lahko lesena ali kovinska, kot je aluminij, v njej pa se lahko nahajajo različna okenca večjih ali manjših oblik, bodisi pravokotnih, okroglih ali trikotnih. Dodatek je lahko tudi zavesa, ki bo nudila zasebnost, če bo šlo za prozorne verzije.
  • Prozorna verzija pride v poštev v okoliščinah, v katerih zasebnost ni ključnega pomena, na primer če zgolj ločujemo dve enoti ali ustvarimo prehod iz npr. spalnice.

To je nekaj možnih kombinacij, ki jih lahko vključimo v svoj ožji izbor glede na obstoječo ponudbo proizvajalcev, z nekaj kreativnosti pa torej lahko naredimo idejno zasnovo za produkt po lastni meri, v kolikor nam sredstva to dopuščajo. Pri nekaterih modelih ne moremo izbirati določenih vzorcev, imamo pa lahko več fleksibilnosti pri podbojih in deloma pri okovju. Razmislimo tudi o sami funkcionalnosti in dostopnosti za tiste uporabnike, ki imajo različno motoriko od naše, torej predvsem starejši in otroci, da bo končni produkt tudi njim prilagojen.

ploščice v kopalnici22

Kako vzdržujemo steklena vrata?

Za redno vzdrževanje, ki je v tem primeru nadvse enostavno, izberimo katero koli univerzalno čistilo, primerno za ta material, zraven pa uporabimo mehko krpo oziroma mehko krtačo, saj s tršo lahko hitro povzročimo mikro poškodbe na površini. Najprej nanesimo čistilo in ga pustimo učinkovati nekaj minut, sledi uporaba krpe in vode, na koncu pa vse lahko osušimo še s krpo iz mikrofibre.

steklena vrata

Koliko bomo odšteli za nova steklena vrata?

Če jih bomo dodajali k tušu, bo cena za enostavnejši enokrilni model denimo znašala med okvirno 200,00 EUR do 300,00 EUR, obsežnejše strukture pa nas bodo stale tudi več. Skupaj z montažo pričakujmo vsaj med 400,00 do 800 EUR izdatkov. Montažo naj opravijo izkušeni izvajalci, saj v slučaju slabe oziroma površne vgradnje lahko, sicer v zelo redkih primerih, kasneje pride tudi do pokanja, če je recimo izvajalec kakor koli poškodoval robove z orodji.

Tovrstne produkte vselej izberimo tudi pri priznanih proizvajalcih, ki jamčijo za kakovost izdelave po predpisanih standardih. Namreč v nekaterih proizvodnjah lahko v material zaide nikljev sulfid, saj se pri izdelavi uporablja stroje iz nerjavečega jekla, pri čemer majhni ostružki vsebujejo nikelj. Sčasoma zaradi tega lahko nastanejo obsežnejše spremembe materiala in napetosti, ki imajo lahko neželene posledice, v zares skrajni situaciji tudi nenadno popokanje celotnega krila.

steklena vrata2

Kako najboljše združiti ploščice za kopalnico ter steklena vrata?

Steklena vrata lahko imenitno naglasijo ploščice za kopalnico in utegnejo delovati komaj opazno, če znamo izbrati prave kombinacije. Za wellness pridih usmerimo ideje k bolj naravnim, zemeljskim, bež, sivim in peščenim tonom ter v tovrstne ploščice za kopalnico, ki imitirajo marmor ali druge kamnine, lahko pa tudi k modrim tonom, ki bodo dodali globino. Če smo v fazi, ko potrebujemo renovacijo, najprej določimo okvirni proračun za ploščice za kopalnico ter ostale elemente in, upoštevaje naše prostorske pogoje, pričnimo z zapisom različnih idej na papir ter se povežimo s strokovnjaki, ki nam jih bodo pomagali uresničiti.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja