Kako se naredi pravilen smučarski servis?

Za smuči je treba dobro skrbeti, če jim želimo zagotoviti dolgo življenjsko dobo in odlične lastnosti na smučišču. To pa pomeni, da bo treba poskrbeti tudi za servis smuči, in to ne le za osnovne posege, temveč za kompletno vzdrževanje ob pravem času. Ne le, da bomo s tem podaljšali življenjsko dobo smuči, opazili bomo tudi razliko v spustih in vijuganju po zasneženih pobočjih – dobro vzdrževane smuči ponujajo pravi užitek v smučanju, za nameček so hitre in odzivne, kot nalašč za zahtevnejše rekreativne in tekmovalne smučarje.

Kako se torej naredi pravilen smučarski servis?

Najboljši odgovor je seveda ta, da je smiselno servis smuči zaupati strokovnjakom. Nenazadnje gre za drago in v nekem smislu precej občutljivo opremo, s katero si ne moremo privoščiti eksperimentiranja. Že brušenje robnikov ali mazanje podlage lahko povzroči poškodbe smuči, če se teh postopkov ne lotimo skrajno previdno.

Odlične rezultate servisa lahko zagotovi le strokovna usposobljenost in izkušnje na tem področju, zato je priporočljivo za generalni servis ali za specifična popravila smuči zaupati v oskrbo strokovnjakom. Ti so na voljo tudi na smučiščih, če je treba opraviti kakšen poseg ali prilagoditev na sami lokaciji, sicer pa je bolj pametno za servis smuči poskrbeti pred začetkom sezone. To seveda velja za generalni servis, za splošne vzdrževalne posege in popravila manjših znakov obrabe, kar se lahko opravi tako pred začetkom kot tudi po koncu zimske sezone. V primeru večjih poškodb ali nenadnih težav je treba smuči pač servisirati v drugem času.

Se lahko servisa smuči lotimo tudi sami? V lastni režiji lahko opravimo kakšne manjše prilagoditve, predvsem tiste, s katerimi ne posegamo v samo strukturo smuči. Gre recimo za prilagoditve vezi, pogost postopek pa je tudi vzdrževanje drsalne površine. Sami pa lahko veliko naredimo s tem, da smuči shranjujemo v primernem okolju, ko niso v uporabi, ter seveda, da pri uporabi nanje kar se da pazimo. To je podlaga, ki zagotavlja uspešen in učinkovit servis smuči.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja