Kako lahko jesensko depresijo zamenjamo za veselje

Pomanjkanje dnevne svetlobe v predzimskem času in novembrski deževni dnevi lahko v nas izzovejo melanholične občutke, ki so za mnoge med nami s spremljajočo potrtostjo in zaskrbljenostjo lahko tudi že znak posebnega stanja, ki nas prevzame v tem času in mu pravimo kar jesenska depresija. Traja lahko tudi dlje časa, če ste tudi sicer bolj nagnjeni k takšnim občutkom, a naj bi se umaknila vsaj do obdobja po novem letu, ko se dnevi že podaljšajo in vas že zbujajo pomladni sončni žarki.

Če se vam nikakor ne uspe izmotati iz te potrtosti, vas bo morda zanimalo naravno zdravljenje depresije. Če se ga znate lotiti na pravilen način, in če seveda pri tem vztrajate, boste morda uspešno prebrodili tudi to krizno obdobje. Veliko namreč za boljše počutje lahko storite prav sami.

Kako lahko vplivamo na boljše počutje

Trenutno slabo počutje ali jesenska depresija?

Kako torej prepoznati razliko med trenutnim slabim počutjem, ki bo morda minilo že ob nekaj zaporednih prespanih nočeh, in dolgotrajno sezonsko depresivnostjo? Kljub temu, da je včasih mejo težko določiti, je vendar možno identificirati nekaj ključnih sprememb pri vedenju in počutju, ki vam lahko dajo odgovor.

Prvi glavni znak je ta, da se tako počutite vsako jesen. Če ste dovolj pozorni, boste morda opazili, da ste vsako leto v obdobju od septembra do novembra nagnjeni k utrujenosti in nespečnosti, slabši koncentraciji, ste vedno bolj nemirni in razdražljivi, obenem pa čutite močno potrebo po spanju, a ga nikoli nimate dovolj. Obenem ste pogosto žalostni, potrti, čutite močno pomanjkanje energije. Pri nekaterih se lahko tudi poveča potreba po sladkem, zato v tem času začnejo uživate več ogljikovih hidratov in se lahko tudi zredijo. Če ti simptomi izginejo s prihodom pomladi, vas verjetno res muči jesenska depresija.

jesenaska depresija

Kako lahko ukrepate za takojšnje izboljšanje počutja?

Če vas melanholija tako močno prevzame, da izgubite voljo do vsega, je prva rešitev odhod v naravo. Nič ni bolj zdravilnega od gibanja na svežem zraku, s čimer boste svoje možgane znova preskrbeli s kisikom, obenem pa se bo telo toliko zbudilo, da bo začelo proizvajati več serotonina. Po dolgem sproščujočem sprehodu v naravi se boste zagotovo počutili prebujene in bolj žive.

Ne pozabite tudi na zdravo prehrano, ki naj bo čim bolj raznovrstna, vsebuje pa naj dovolj prehranskih beljakovin in vlaknin, kar pomeni veliko sezonskega sadja in zelenjave. Manjkati pa ne smejo niti zdrave maščobe, ki jih lahko dobite iz oreščkov in hladno stiskanih olj. Ne boste zgrešili tudi z različnimi prehranskimi dopolnili, kot so omega 3 maščobe, magnezij in vitamin D. Tako boste telo preskrbeli prav s tistimi minerali in vitamini, ki vam jih primanjkuje zaradi pomanjkanja svetlobe in slabše prehrane.

jesenska depresija

Za naravno zdravljenje depresije prebudite telo in duha

Tudi če ste bolj introvertirane sorte, se boste ob pogovoru z nekom bolje počutili. Ne ostajajte samo doma med štirimi stenami, ker jesenska depresija morda res lahko mine sama od sebe, a bo to trajalo dlje, kot če se aktivirate in začnete ukrepati. Če vam ni do klepeta, se raje družite s svojimi bližnjimi in se z njimi iskreno pogovorite o svojih občutkih. Morda ne verjamete, a lahko vam zelo koristi.

Prebudite vse svoje čute

  • vid,
  • sluh,
  • vonj in
  • okus
    takojšnje izboljčanje počutja

Glasba je lahko najboljše zdravilo, saj zelo blagodejno vpliva na vsakogar. Če radi pojete, spravite iz sebe glas. S petjem lahko na odličen način spravite iz sebe negativne občutke in tako poskrbite, da bo jesenska depresija dokončno utihnila. Poleg glasbe se lahko prepustite tudi ostalim dražljajem, ki bodo aktivirali različne telesne mehanizme in sprožili hormone, ki vas bodo prebudili.

Poskusite vonjati lepe vonjave. Pri tem si lahko pomagate z eteričnimi olji, kot so sivka, rožmarin, bazilika, sadni vonji citrusov ali bolj elegantni, kot je na primer eterično olje gardenije, vanilije, vrtnice in podobni. Lahko posežete po zeliščnih čajih, ki vas bodo poživili. Šentjanževka je prava izbira za vse, ki so potrti in psihično izčrpani, medtem ko vas bo baldrijan lepo umiril, da boste lažje zaspali.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja