Kaj so linearni aktuatorji in kje jih najdemo?

Različni industrijski stroji in naprave igrajo zelo pomembno vlogo v naših življenjih, saj so od njih odvisne številne industrije, kot sta na primer živilskopredelovalna ali lesnopredelovalna. Stroje pa seveda potrebujemo tudi v pakirnicah ter v zdravstvu in diagnostiki.

Zelo malo ljudi ve, kako vsi ti stroji delujejo in kateri so tisti najpomembnejši sestavni deli, ki jih poganjajo in skrbijo za nemoteno delovanje. Eni od ključnih elementov so linearni aktuatorji oziroma električni cilindri, ki so kompaktnejši od hidravličnih cilindrov. Nekaj primerov si lahko ogledate na spletni strani podjetja Tuli: https://www.tuli.si/linearna-tehnika/linearni-aktuatorji, kjer so vam na ogled linearni aktuatorji različnih velikosti in hodov.

linearni aktuatorji1

V katerih industrijah se najpogosteje uporabljajo?

Idealni so za vse industrijske namene, kjer obstajajo velike potrebe po doseganju visokih hitrosti in preciznega pomika. Tako so na primer linearni aktuatorji zelo primerni za pakirne stroje. Ker lahko izredno prispevajo k mikrometričnim gibanjem, so koristni tudi pri napravah za skeniranje. Njihova velika prednost je ta, da ohranjajo položaj tudi takrat, ko pride do izpada napajanja.

Prav zato, ker so v primerjavi s hidravličnimi cilindri mnogo kompaktnejši, so zelo primerni za prenosne naprave. Zaradi svoje visoke preciznosti pa so pomemben element v napravah za diagnostiko, saj lahko izredno natančno pozicionirajo osebe in predmete.

linearni aktuatorji1.1

Kakšne tipe poznamo in kdaj jih uporabiti?

Najpogosteje se linearni aktuatorji uporabljajo tam, kjer ni možno uporabiti hidravlične ali pnevmatske sisteme, saj je njihova glavna naloga prav ta, da pretvorijo krožno gibanje elektromotorja v linearno oziroma premočrtno gibanje.

      Poznamo 3 tipe:

  • miniaturni (MINI LAT),
  • teleskopski (LATT),
  • osnovni (LAT), ki omogočajo do 3000 N potisne sile, primerni pa so za občasno delovanje.

V spletni trgovini Tuli se najdejo linearni aktuatorji različnih velikosti in hodov, načeloma pa velja, da imajo majhno maso, njihovo delovanje pa je tiho in zanesljivo ter ne potrebujejo veliko vzdrževanja.

linearni aktuatorji.png1.png

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja