Kaj morajo vedeti interesenti pred udeležbo na dražbi

javna dražbaMogoče je dražba nekaj, kar smo šele v začetku. To pomeni, da se doslej še nismo udeležili niti ene ali pa bili priča tej. Mogoče pa smo pravi poznavalec in se dražb udeležujemo redno. Ali pa smo zgolj nekdo, ki pozna delovanje dražb, pa se jih udeležujemo samo, ko se gre res za predmet, ki je močno pritegnil našo pozornost. Kakorkoli, so določene reči, katere moramo vedeti še pred udeležbo.

To so dražbe

Dražba je organizirana na točno določen dan in ob točno določeni uri, ne smemo zamujati.

Pred udeležbo na dražbi moramo poskrbeti, da izpolnjujemo vse pogoje navedene v opisu dražbe, sicer se je ne bomo mogli udeležiti. Sem sodi tudi plačilo za varščino, ki se nam v primeru neuspešne dražbe povrne ali pa v primeru nakupa odšteje od kupnine.

Dražba poteka po protokolu in določenih pravilih, ki veljajo za vsako dražbo posebej in so običajno navedeni že v samem razpisu za dražbo.

Spoštovati moramo morebitne spremembe in jih spejeti ter spremljati aktualnost dražbe vse do zadnjega trenutka.

Možnost imamo, da si predmet ogledamo še pred dražbo in je dobro to možnost izkoristiti.

Udeležba na dražbi ne pomeni tudi nakupa, zgolj možnost za nakup.

Izklicna cena je najnižja cena, po kateri se predmet lahko proda. Če smo edini interesent bomo predmet lahko kupili po izklicni ceni, sicer pa bo ta z zanimanjem in ponudniki naraščala, dokler samo ne bo en ponudnik, ki bo za predmet ponudil največ. In se dražba zaključi.

Po uspešni ali neuspešni dražbi, se vrne vplačana kupnina ali pa se dogovarjamo za prenos lastništva in plačilo preostalega zneska cene.

Zaključek

Pomembno je vedeti, da so določena pravila, katera moramo spoštovati, če sploh želimo uspešno na dražbo. In tudi kasneje, da moramo vsekakor dobro prebrati razpise ali pa se pozanimati direktno pri prodajalcu, če so kakšne nejasnosti, da bo dražba popolnoma jasna.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja