Kaj je glavni razlog za nizek krvni pritisk?

Nizek krvni tlak, znan tudi kot hipotenzija, je pogost pojav, ki prizadene veliko ljudi po vsem svetu. Čeprav se običajno obravnavajo visok krvni tlak in z njim povezane zdravstvene težave, kot so srčne bolezni in možganska kap, je lahko prav tako zaskrbljujoč. Včasih se pojavi stanje, kjer nizek krvni tlak in visok srčni utrip, delujeta skupaj, kar lahko povzroči še večjo skrb.

Kaj pa je glavni razlog za nizek krvni tlak? Čeprav lahko obstaja več razlogov, zakaj se tlak lahko zniža, je nekatere pogostejše vzroke zanj mogoče razložiti s preprostim neravnovesjem med srčnim utripom in vaskularnim uporom. To pomeni, da srce črpa kri v obtok z manjšo močjo ali pa, da se lahko, razširjeni, krvožilni sistem upira pretoku krvi, kar povzroči nizek krvni tlak.

Pogosti simptomi

Krvni tlak, sam po sebi, je sila, ki deluje na stene krvnih žil in se stalno spreminja, glede na zunanje okoliščine. Strokovnjaki razlagajo, da je najvišji podnevi in najnižji ponoči. Kaj to pomeni? Čez dan, medtem ko delamo, se seveda konstantno spreminja glede na situacije in dogodke, medtem ko ponoči, kadar telo miruje, tudi sam tlak deluje v nizkih obratih.

omoticaTo stanje se običajno pojavi, ko je pritisk na spodnji meji normalne vrednosti 90/60 mm Hg. Če se vam dogaja hiter preskok pritiska, ste zagotovo deležni tudi spodaj omenjenih simptomov:

 • omotico,
 • motnje vida,
 • utrujenost,
 • slabost in
 • celo omedlevico.

Glede na to, da se preskoki dogajajo v različnih situacijah, se hipotenzija deli na 3 tipe: Ortostatska, Nevrogena in pa šok.

Ortostatska hipotenzija

Nastane, ko naredite hiter gib, na primer, hitro vstanete iz ležečega ali sedečega položaja. Vzroki so lahko zelo različni, med drugim je lahko:

 • dehidracija oz. premajhen vnos tekočine,
 • povečana telesna temperatura,
 • boleznih srca,
 • driski,
 • bruhanju in podobno.

Nevrogena oblika

Se pojavi, kadar veliko ur stojite na nogah in začne kri v njih zastajati. Prav tako pa ob morebitnih neprijetnih dogodkih, močnem razburjenju ali ko vas popade groza. Ob dogodku se pojavi:

 • slabost,
 • omotica ter
 • občutek omedlevice.

Simptomi so pogosto večkrat vidni pri otrocih, vendar ti z odraščanjem počasi izginjajo.

Šok ali huda hipotenzija

hipotenzijaResno, lahko tudi usodno stanje, kjer se pojavi zmedenost, utrujenost ter omotica, ki ji pa lahko sledi tudi nezavest. Njena intenzivnost je povsem odvisna od situacije oz. vzroka. Ob tem pojavu je pogosto pulz zelo šibak, dihanje plitko ter bleda, hladna in vlažna koža. Velikokrat lahko pritisk pade do nevarne meje in povzroči, da je prekrvavitev življenjsko pomembnih organov močno ogrožena, kar je lahko, brez takojšnje strokovne pomoči, usodno.

Je tak pritisk nevaren za zdravje?

Sam po sebi ni nevaren in se ga da primerno nadzirati, lahko pa postane nevarno pri osebah, ki zanj ne vedo in pretiravajo z različnimi obremenitvami.

Na kaj kažeta nizek krvni tlak in visok srčni utrip?

Zelo pogost pojav, ki se zgodi zaradi različnih razlogov, morda že ob vsakodnevnih opravilih. Kadar imate takšno stanje, je le-to lahko znak za različne bolezni, med katere najpogosteje spada bolezen srca in ožilja. Zaradi hitrega ali nezdravega življenjskega sloga lahko takšno stanje le še spodbudimo. Pogosto pa se ta pojav zgodi, kadar se v telesu pojavi velika izguba tekočine, morda z dodatkom stresa ali druge fizične obremenitve.

To povzroči tesnobo, slabost ter omotico. Nevarnost, ko se pojavita ta dva simptoma skupaj, je pri krvavitvah. Zaradi poškodbe in izgube krvi tlak pade ter se pojavi močno bitje srca zaradi doživete travme.

V tem primeru se posvetujte ali obiščite zdravnika

Če se vam hude težave ali nastali simptomi ne omilijo, se posvetujte z zdravnikom. Ta bo postavil diagnozo ali pa vas naročal na redno merjenje tlaka, skupaj s srčno frekvenco.

V nobenem primeru situacije ne jemljite za samoumevno. Bodite pozorni na odzive telesa, jih redno beležite in o njih poročajte svojemu zdravniku.

Author: Borboleta

Deli to objavo na