Kaj je družinska terapija?

družinska terapijaTežave v družini so lahko zelo resna stvar, če za njih ne poskrbimo na pravilen način. Družinska terapija je nujna, da pozdravimo vso bolečino in zamere, ki nastanejo v družini. To nam omogoča, da pozdravimo globoke zamere in rane, ki so lahko stare tudi desetletja. Vsi ljudje začnemo svoje življenje z družino, naj bo to naša družina, rejniki ali pa prijatelji. To pomeni, da nas ta del življenja zaznamuje za celo življenje v pozitivni in negativni luči. Poglejmo si zakaj potrebujemo družinsko terapijo in kako nam lahko pomaga pozdraviti naše odnose med družinskimi člani.

Vse se prične z družino

Naše življenje se začne z družino, ki nam oblikuje osebnost. Naša izkušnja pri tem pa je lahko pozitivna, kot tudi negativna. Vse naše navade, rituali in znanje, ki ga prejmemo od ljudi, ki so nam blizu nam oblikuje pogled na svet.

V zdravi družini smo povezani z našimi brati, sestrami in starši. Lahko se pa seveda zgodi, da naši odnosi niso pozitivni in se s tem porodijo mnoge zamere in celo sovraštvo, ki vse skupaj poslabša.

Družinska terapija nam pomaga, da pozdravimo odnose znotraj svojega doma in pričnemo izboljševati naše življenje, kot tudi življenja ljudi, ki so nam najbolj blizu.

Kako deluje tovrstna psihoterapija?

Družinska terapija deluje tako, da psihoterapevt s pogovorom poskuša ustvariti sliko o vzrokih za vse težave, ki jih družinski člani preživljajo. To so lahko specifične težave z dinamiko članov, ki se lahko pojavijo v težkih razmerah, velikih spremembah in mentalnih težavah družinskih članov.

Družinska terapija deluje z različnimi tehnikami in vajami, ki jih lahko pri terapiji vadimo s psihoterapevtom. Najbolj pogoste so vedenjske in čustvene težave z otroci. Te težave so posledica družinskih navad, ki se čez čas izoblikujejo v psihične in čustvene motnje.

Kaj nam nudi terapevt?

Družinsko svetovanje ne more potekati brez kvalificiranega terapevta, ki je strokovnjak na svojem področju. Lahko prevzame veliko različnih vlog in lahko pomaga vsaki družini v veliko različnih situacijah.

Terapevt uporablja različne metode, ki pomagajo družini soočiti se s težavami in v praksi uporabiti predlagane rešitve. Vsak družinski terapevt je usposobljen, da nam pomaga s:

  • Žalovanjem
  • Izgubi
  • Spremembami
  • Nasilju v družini
  • Konfliktu v zakonu
  • LGBT težavami
  • Zloraba drog

Nikoli ni prepozno, da poiščemo pomoč in poskušamo najti rešitve, da rešimo svojo družino. Najbolje je, da čim hitreje prepoznamo, če potrebujemo pomoč in skupaj z ljudmi, ki jih imamo radi, najdemo rešitev.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja