Je vaš požarni red pravilno pripravljen?

Po Zakonu o varstvu pred požarom morajo vsi lastniki oz. upravitelji stanovanjskih, poslovnih in industrijskih objektov izdelati ter objaviti požarni red. Če ste tudi vi eden izmed tovrstnih lastnikov ali upravnikov, vam svetujemo, da požarni red izdelate pravilno in strokovno, saj so kazni lahko precej visoke. Dobro pripravljen dokument pa vam ne bo pomagal le pri tem, da se izognete denarni kazni, temveč bo dejansko služil svojemu namenu in bo izboljšal varnost objekta. Več o tem, kako ga pridobiti in kaj vse mora vsebovati si lahko preberete na spletni strani https://www.projekt-varnost.si/pozarni-red, ki jo je pripravilo podjetje Projekt Varnost.

projekt varnost in požarni red

Kakšen požarni red svetuje Projekt Varnost?

Kot rečeno mora biti požarni red pripravljen strokovno in v skladu z veljavno zakonsko podlago, ki se pogosto spreminja. Zato je pomembno, da ga za vas pripravijo strokovnjaki z ustreznimi izkušnjami. Ker ne gre za enoten dokument, temveč mora biti pripravljen posebej za točno določeno stavbo, je požarni red nekaj kar ne morete preprosto najti na spletni strani in ga natisniti. Poleg tega so pomembne redne revizije in dopolnitve v primeru, da se spremeni zakonodaja ali se na objektu delajo kakršnikoli posegi.

Kaj vse mora vsebovati tak dokument?

Kot sedaj že veste, požarni red predstavlja osnovni dokument na področju varstva pred požarom v različnih javnih objektih. Njegov glavni namen je, da upravnik prostorov z njim opredeli organizacijo požarnega varstva z nalogami in dolžnostmi odgovornih oseb, zaposlenih oziroma stanovalcev in obiskovalcev. Sem spadajo tako preventivni ukrepi pred požarom kot tudi navodila za ravnanje v primeru nesreče.

projekt varnost in izdelava požarnega reda

Pri tem je potrebno v dokument poleg načrta za hitro intervencijo in varno evakuacij vnesti tudi varnostne ukrepe, ki po potrebni vključujejo odstranjevanje gorljivih snovi iz požarno ogroženih prostorov ter okvirno število ljudi, ki se v določnem časovnem obdobju nehajo znotraj ali v neposredni bližini objekta. Listina mora vsebovati tudi načine izvajanja vseh zapisanih ukrepov in njihovo kontroliranje.

 

Author: Administrator

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja