Izkazalo se je, da so kavne kapsule zelo dobre za okolje

Če želite svojo ljubezen do espressa združiti z težnjo po varstvu okolja, boste morda morali narediti nekaj odločitev pri pripravi in pitju kave.Naša odvisnost od kavnih kapsul z enim samim stresom ni dobra za okolje zaradi energije za pridelavo zrn, izdelavo kapsul, pripravo kave in odstranjevanje odpadkov. Obstaja pa še ena prednost: kapsule so bolj trajnosten način pitja espressa kot skoraj vsaka druga metoda priprave kave. Po novih raziskavah so aluminijasti stroki, ki jih je mogoče reciklirati, okolju prijaznejši od vseh drugih kapsul, ne glede na to, ali so izdelane iz plastike ali kompostiranih materialov.

Te kapsule za kavo, bodisi iz Nespressa, Lavazze, Illyja, Boscha Tassima, Keuriga, Nestleja ali množice manjših podjetij, so hitro osvojile svet; zanje so se odločili celo poznavalci in številne restavracije z Michelinovo zvezdico .

Samo v ZDA se je prodaja aparatov za kavo v zadnjem desetletju povečala z 1,8 milijona enot v letu 2008 na 20,7 milijona v letu 2018, poroča podjetje Euromonitor. Do zdaj ima več kot 40 odstotkov ameriških gospodinjstev aparat za espresso; v Veliki Britaniji je skoraj tretjina. Zeleni zagovorniki pa so bili kritični do hitrega prevzema kavne kapsule in kritizirali poplavo odpadkov, ki pritekajo iz kavnih avtomatov. Po raziskavah britanskega proizvajalca kompostiranih kavnih kapsul Halo vsako minuto po vsem svetu izdelajo približno 39.000 teh kapsul, medtem ko jih do 29.000 odlagajo na odlagališčih.

kava v kapsulah1

Na prvi pogled je to za okolje je videti slabo, vendar to ni celotna zgodba. Da bi razumeli vpliv hranjenja naše kavne navade na okolje, je pomembno, da študije ocene življenjskega cikla za celo vrsto metod priprave kave. Alf Hill, profesor kemijskega inženiringa na Univerzi v Bathu, je pogledal vse faze proizvodnje kave, od gojenja zrn do odlaganja odpadkov, ocenjeval vpliv na ekosisteme, podnebne spremembe in vodo.

Njegova ekipa je ugotovila, da je instant kava najboljša za okolje, a da so kapsule na drugem mestu po vplivu na okolje. Na tretjem mestu je filtrirana ali kapalna kava, medtem ko ima tradicionalni espresso najslabši vpliv na okolje. “emisije toplogrednih plinov, poraba vode in gnojil, so problemi, do katerih pride zaradi pridelovanja kave,” pravi Hill. “Kapsule pa zahtevajo bistveno manj kave za pripravo ene same pijače, zato je njihov skupni negativni učinek manjši, čeprav proizvedemo več odpadkov, ki jih zavržemo.”

kava v kapsulah1.1

Maxwell Colonna-Dashwood, barista in solastnik specializirane kavarne Colonna & Small’s s sedežem v Bathu, ki sodeluje z raziskovalci, pravi, da “instant kava veliko izvleče iz zrna, zato porabi manj kave na skodelico”, čeprav dodaja, da pri drugih vidikih trajnosti ni nujno dobro.

Raziskave podpirajo druge študije, izvedene v zadnjih nekaj letih, ki kažejo, da so kapsule okolju manj škodljive kot alternativne metode kuhanja kave. Poleg vpliva na gojenje zrn na okolje je drugi največji udarec energija, ki se jo porabi za kuhanje kave. Zato je espresso, pripravljen iz espresa, tako slab glede na okoljski odtis: za pripravo le majhne skodelice espressa je namreč potrebno veliko energije. Kapsule pa so učinkovitejše. Aparati za kavo segrevajo le količino vode, ki je potrebna za en napitek, za razliko od, na primer, kuhanja kotlička.

Kljub številnim študijam, ki kažejo, da so drugi načini priprave kave v resnici slabša za okolje kot kapsule, širša javnost preprosto ne upošteva. Ljudje se osredotočajo le na to, kako kapsule ubijajo planet. Veliko truda je torej vloženega v to, da postanejo kapsule bolj trajnostne – ker obstaja prodajna priložnost, da postanejo bolj trajnostne, saj ljudje mislijo, da so slabe – in ne zato, ker je to v resnici nevzdržen način pitja kave. Vse je zelo ironično.

Raziskava KTH v Stockholmu je medtem pokazala, da ima filtrirana kava najhujši vpliv na okolje, saj skodelica za skodelico, filtrirana kava porabi več zrn za pripravo ene skodelice – približno sedem gramov v primerjavi s 5,7 grama za kavo v kapsulah. Če dodamo, da se vsako leto po svetu popije do milijarde skodelic kave, se hitro poveča količina kavnih zrn, ki jih je treba pridelati, nabrati, predelati in prevažati, ter vsa energija, potrebna za segrevanje vode pri pripravi skodelica.

Vprašanje pa je, katere kapsule so dejansko najboljše: aluminijaste, plastične ali kompostirane? Najboljše so aluminijaste kapsule.

Večina kapsul na trgu pa je plastičnih, največ jih izdelujejo Lavazza, Nestle, Illy, Nescafé Dolce Gusto, L’Or Tassimo in K-Cup Keurig. Nekatere plastične kapsule, na primer mešane plastične kapsule podjetja Nestle’s Nescafé Dolce Gusto, je mogoče reciklirati. Plastične kapsule L’Or Tassimo je mogoče reciklirati , vendar jih je treba odložiti na približno 180 javnih odlagališčih po Veliki Britaniji.

Od leta 2010 Nespresso izdeluje lastne aluminijaste kapsule, ki jih je mogoče v celoti reciklirati, vendar tako kot pri plastičnih kapsulah L’Or obstaja zanka: ljudje jih morajo vrniti v poslovalnice Nespresso za predelavo v lastni tovarni za recikliranje podjetja. To je zato, ker kapsule Nespresso niso čisti aluminij, ki se pogosto reciklira, ampak imajo silicijevo podlogo, zato kapsule potrebujejo postopek recikliranja »po meri«. Kljub temu pa poskuša potrošnike motivirati, da so bolj zeleni, celo ponuja brezplačne povratne vrečke za kapsule, ki jih lahko kupite.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja