DPF filter: kaj je in kakšno vlogo ima

Nekateri lastniki dizelskih avtomobilov so verjetno že slišali zanj. Drugi pa se morda sprašujejo, kaj to pravzaprav sploh je. Izraz seveda izvira iz angleščine: ‘dust particulate filter’, ki v prevodu pove, da gre za filter, ki skrbi za filtriranje prašnih delcev oz. gre za tako imenovani filter trdnih delcev. Normalno delujoči DPF filter, ki je nameščen na izpuhu, preprečuje uhajanje sajastih oziroma trdnih delcev v ozračje, saj so ga razvili prav z namenom zmanjšanja ekološkega odtisa. Podrobneje o tem si lahko preberete na spletni strani https://www.veckonjev.si/odstranitev-dpf-filtra/, kjer boste lahko izvedeli več tudi o tem, zakaj najpogosteje prihaja do težav s DPF filtrom.

Za DPF filter so boljše daljše vožnje

Težave se največkrat pojavijo kot posledica pogostih mestnih voženj na kratke razdalje. V takih primerih namreč DPF filter potrebuje pogostejšo regeneracijo, vendar vsakič, ko se takšna regeneracija začne izvajati, nikoli ni izvedena do konca. Obstajajo še drugi vzroki, ki jih povzročajo injektorji in EGR ventil. Na pravilno delovanje filtra pa vpliva tudi okvara senzorja diferenčnega tlaka in senzorja temperature. Posledično prihaja do nenehnih ciklov regeneracije, pri čemer temperatura lahko narase tudi do 1000 stopinj, kar lahko uniči DPF filter. Na srečo obstaja rešitev, ki dokazano deluje v praksi, in sicer njegova odstranitev.

DPF Filter

Zakaj je odstranitev bolj smiselna kot zamenjava

Pogosto se zgodi, da so različne okvare na motorju, kot je npr. okvara injektorjev ali merilca pretoka zraka, prikrite, in vam mehanik po nepotrebnem zamenja DPF filter. Zato je zelo pomembno, da najprej ugotovite pravi vzrok teh okvar, saj se lahko te težave kljub novemu filtru spet ponovijo. Če vaš mehanik pravilno diagnosticira težavo, se boste lahko izognili nepotrebnim stroškom, saj novi DPF filter ni ravno poceni. Preden se odločite za zamenjavo filtra, se raje posvetujte s strokovno usposobljenim avtomehanikom, ki bo z natančnim pregledom ugotovil izvor težave. Okvarjen oziroma nedelujoč DPF filter je včasih dobro odstraniti, saj po odstranitvi ne prihaja več do povečane dimnosti, motor postane bolj odziven, zmanjša pa se tudi poraba goriva.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja