Dobra mast za ležaje je izredno pomembna

Kroglični ležaji so ena tistih stvari, ki se večini od nas zdijo samoumevne. Vidimo jih v najrazličnejših aplikacijah, vendar ne razmišljamo o tem, kako delujejo in kakšen je njihov namen. Več o njih si lahko preberete na naslovu: https://www.tuli.si/lezaji/kroglicni. V tem prispevku pa si bomo podrobneje ogledali kaj so in kako delujejo. Sestavljeni so iz notranjega obroča, zunanjega obroča in kompleta kroglic. Majhne kroglice se uporabljajo za zmanjšanje trenja med gibljivimi deli. Kroglice so običajno izdelane iz jekla ali keramike in so zaprte v obroč, imenovan kletka. Sestavljeni so iz notranjega obroča, zunanjega obroča in kompleta kroglic. Kletka drži kroglice na mestu in preprečuje, da bi med delovanjem ležaja trčile druga v drugo.

krogljični ležaji

Zakaj je tako pomembna?

Če ste se kdaj spraševali, kaj je ta gosta, črna snov, ki prekriva kovinske dele motorja vašega avtomobila, potem niste sami. Ta snov se imenuje mazivo in ima pomembno vlogo pri zagotavljanju nemotenega delovanja motorja vašega avtomobila. V tem prispevku si bomo podrobneje ogledali, kaj je mast za ležaje in zakaj je tako pomembna. Kvalitetna mast za ležaje je vrsta maziva, ki se uporablja za preprečevanje drgnjenja kovinskih delov med seboj. Pomaga zmanjšati trenje in obrabo kovinskih površin, kar lahko podaljša življenjsko dobo motorja vašega avtomobila. Pomaga tudi pri zaščiti kovinskih površin pred rjo in korozijo, saj preprečujejo dostop vlage in drugih onesnaževalcev do sestavnih delov.

mast za kroglične ležaje2

Kako delujejo?

Kroglični ležaji delujejo tako, da zmanjšujejo trenje med gibljivimi deli stroja. Kroglice znotraj ležaja omogočajo, da se deli gibljejo gladko in brez upora. S tem se zmanjša obraba gibljivih delov in podaljša življenjska doba stroja. Trenje lahko povzroči poškodbe površin in izgubo energije v obliki toplote. Obstaja jih več različnih vrst, od katerih je vsaka zasnovan za določeno uporabo. V nadaljevanju bomo opisali različne vrste. Modeli z globokim utorom so najpogostejša vrsta krogličnih ležajev. Običajno se uporabljajo pri aplikacijah z veliko radialno obremenitvijo (obremenitev, ki je pravokotna na gred). Modeli z globokim utorom lahko prenašajo tudi aksialne obremenitve (obremenitev, ki je vzporedna z gredjo).

krogljični ležaji1

Dodani so ji aditivi za boljše delovanje v ekstremnih pogojih

Obstaja veliko različnih vrst maziv, vendar je mast za ležaje zasnovana posebej za uporabo v ležajih. Običajno je izdelano iz osnovnega olja, ki je zgoščeno z drugo snovjo (zgoščevalcem). Osnovno olje je lahko mineralno ali sintetično. Zaradi te kombinacije je mast za ležaje gosta in viskozna. Pogosto so ji dodani tudi aditivi, ki izboljšajo njeno delovanje v ekstremnih pogojih, kot so visoke temperature ali velike obremenitve. Kroglični ležaji so bistveni sestavni deli strojev. Omogočajo nemoteno in učinkovito gibanje, saj zmanjšujejo trenje med gibljivimi deli. Da bi pravilno delovali, morajo biti dobro namazani. Tu pride prav mazivo. Gre za gosto, oljnato snov, ki jih pomaga zaščititi pred obrabo, hkrati pa zmanjšuje trenje in zagotavlja nemoteno delovanje.

mast za krogljične ležajer

Obstaja jih več različnih vrst

Kroglični ležaji s kotnim stikom so zasnovani za uporabo pri velikih osnih in radialnih obremenitvah. Prenašajo večje obremenitve kot modeli z globokim utorom, saj imajo večji kontaktni kot med notranjim in zunanjim obročem. Dvoredni modeli s kotnim stikom imajo dve vrsti kroglic namesto ene. Tako lahko prenesejo večje obremenitve kot enoredni modeli s kotnim stikom. Stož časti valjčni so zasnovani za uporabo pri velikih osnih in radialnih obremenitvah. Sestavljeni so iz notranjega obroča, zunanjega obroča in niza stožčastih valjčkov, ki so nameščeni med obema obročema. Stožčasti valjčni lahko prenesejo večje obremenitve kot modeli z globokim utorom, saj imajo večjo stično površino med notranjim in zunanjim obročem.

Vrste maziv

Obstaja jih veliko različnih vrst, od katerih ima vsaka svoje edinstvene lastnosti. Vrsta, ki jo uporabljate, je odvisna od načina uporabe. Nekatere so na primer namenjene uporabi pri visokih hitrostih, medtem ko so druge primernejše za uporabo pri nizkih hitrostih. Obstajajo tudi take, ki so namenjene posebnim okoljem, kot sta ekstremno mraz ali vročina. Na trgu je na voljo veliko različnih vrst, zato je pomembno, da izberete pravo za svojo uporabo.

mast za kroglične ležaje

Zagotavljajo nemoteno in učinkovito delovanje strojev

Kroglični ležaji imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju nemotenega in učinkovitega delovanja strojev in opreme. Danes je na trgu na voljo veliko različnih vrst, od katerih ima vsaka svoje edinstvene prednosti. Pri izbiri za vaš naslednji projekt se posvetujte s strokovnjakom, da bi našli najboljšo vrsto za vaše potrebe. Brez njih veliko stvari, ki jih imamo v vsakdanjem življenju za samoumevne, preprosto ne bi bilo mogočih. Od avtomobilov do pralnih strojev – kroglični ležaji so gonilo našega sodobnega sveta!

Kako se jo pravilno nanese?

Potrebna je kvalitetna mast za ležaje, ki jo je potrebno pravilno namazati, da kroglični ležaji obdržijo svojo zmogljivost in dolgo življenjsko dobo. Za pravilno nanašanje potrebujete pištolo za mazanje. Najprej je treba ugotoviti, kje so pravilno nameščeni priključki. Ko najdete priključke, pritrdite pištolo za mazanje na priključek in pritisnite sprožilec, dokler iz ležaja ne začne teči mast za ležaje. S stiskanjem sprožilca nadaljujte, dokler ni vse zapolnjeno. Pomembno je, da ga ne namažete preveč, saj lahko to povzroči težave v prihodnosti.

Author: Borboleta

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja