Delovanje amortizerjev

amortizerjiDejstvo je, da amortizerje uporabljamo že odkar je bil izumljen prvi avtomobil. Zahvale gredo francoskemu kolesarju Truffault-u, ki je prvi naredil amortizer, ki ga lahko uporabimo na cestnem avtomobilu. Res pa je tudi, da je to velikokrat spregledana komponenta od vseh voznikov in celo mehanikov. Celo avtomobilski navdušenci velikokrat dajo premajhen pomen temu skritemu delu vozila, ki vpliva na udobje vožnje in varnost na cesti. V tem kratkem vodiču se bomo poglobili v pomen amortizerjev in zakaj igrajo veliko večjo vlogo, kot večina voznikov misli.

Ni vse v udobni vožnji avtomobila

Avtomobil sestavlja na tisoče komponent, ki morajo delovati skupaj, da tekoče vozi po cesti. Seveda pa to ni vse. Največji pomen je v varni vožnji, saj obrabljeni amortizerji resno ogrožajo nas in vse ostale udeležence v prometu. Zanimivo pa je, da sam amortizer ne blaži udarcev kolesa, ampak je to naloga vzmeti.

Vsa fizična energija, ki vpliva na kolo se shrani v vzmeti, ki se posledično skrči. Sama vzmet nato to shranjeno energijo sprosti tako, da se počasi vrne v originalen položaj. Amortizer pa zgladi gibanje vozila med tem procesom, da ga lahko še vedno imamo pod nadzorom.

Blaženje udarcev na podvozje s ceste

Avtomobilski amortizerji ali blažilci so nameščeni znotraj samo vzmeti. Lahko jih najdemo na sprednjih in zadnjih kolesih. Njihova naloga je, da se uprejo prehitremu sproščanju vzmeti, saj bi drugače avto lahko začel poskakovati po cesti. To se lahko zgodi, če so amortizerji resno poškodovani in takrat izgubimo nadzor nad vozilom.

Če vozimo po cesti, ki ima veliko lukenj in grbin, amortizerji spremenijo del energije z vzmeti v vročino. Ta proces skrbi, da ne začne poskakovati tudi šasija našega vozila, kar bi hitro lahko postalo nevarno.

Kako deluje avtomobilska tehnologija?

Sam amortizer morda ne zgleda nič posebnega z eksternega pogleda. Vse magija se dogaja znotraj naprave. Znotraj amortizerja je bat, ki se premika po cevi napolnjeni z oljem. Ko vozimo po neenakomerni cesti, se bat tudi premika in s tem potiska olje skozi majhne odprtine in ventile znotraj bata. To ustvarja upor, ki upočasni sproščanje vzmeti in prepreči nekontrolirano poskakovanje avtomobila.

Poznamo več vrst amortizerjev, izmed katerih so sledeči štirje najbolj popularni:

  • Dvocevni
  • Enocevni
  • Z zunanjim rezervoarjem
  • Enocevni s plinom napolnjeni

Za najboljšo izbiro si lahko ogledate spletne stran www.silux.si, kjer imajo preverjene amortizerje za vse vrste vozil.

Author: Administrator

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja