Cevni grelci kot izjemno uporabne naprave

Različna grelna telesa so del našega življenja. Ne nazadnje se takšne naprave nahajajo tudi v določenih vrstah gospodinjskih aparatov, na primer v pomivalnem stroju ali pa pečici. Pri tem mislimo na električne grelce. Tudi sicer je ponudba grelcev na elektriko izjemno pestra. Med bolj poznanimi so objemni pa tudi cevni grelci, ki so sila vsestransko uporabni.

Ti grelci so torej vrsta električnih grelcev. So v obliki različno ukrivljenih cevi. Z njimi se lahko segreva tekočine. V to skupino grelcev na primer uvrščamo potopne grelce in infra grelce. Prva vrsta je namenjena segrevanju tekočin, druga pa segrevanju zraka. Zaradi materialov, iz katerih so narejeni, ter dimenzij so zelo prilagodljivi.

Oblikovanje cevnih grelcev v skladu z naročnikom

Cevni grelci se torej uporabljajo za gretje tekočin, zraka, orodij, strojev ter podobno. Če so izdelani iz primernih materialov, so prav tako primerni za ogrevanje kemikalij, goriv, olj.

Oblikujejo se lahko tudi v skladu z zahtevami naročnika. Še posebej priljubljeni so grelci z zunanjim premerom 6,5 mm, 8,5 mm, 10 mm, 12.5 mm in 16 mm. Glede na medij ogrevanja se izbere primeren material ter površinska napetost cevnega grelca.

Ploščati cevni grelci

Grelci se lahko delijo na več vrst. Ploščati cevni grelci so na primer še zlasti primerni za aplikacije, kjer je treba poskrbeti za povečano kontaktno ogrevanje. Poznamo še grelce na DN-prirobah, na navojnih prirobah, grelce različnih izvedb, grelce s hladilnimi rebri in ne nazadnje še grelce po zahtevi kupca oziroma naročnika.

 

Grelci posebnih izvedb

Za grelce posebnih izvedb je značilno, da so narejeni po želji ali načrtu kupca, in sicer skladno z vnaprej dogovorjenimi karakteristikami, seveda v okviru možnosti izdelave proizvajalca. Takšna podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo električnih grelcev, izdelujejo tudi tople žige. Ti so opremljeni z digitalno regulacijo temperature. To omogoča dolgo življenjsko dobo ter prilagodljivost v primeru žigosanja najrazličnejših vrst materialov.

Author: Administrator

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja