Ali je vaša kuhinja potrebna prenove?

Kuhinja je že od nekdaj središče dogajanja v domu. V njej s kavo in zajtrkom začnete svoj dan, pripravljate obroke za svoje najbližje, med pripravo pomagate z domačo nalogo otrok, ustvarjate vaše kulinarične dobrote ali preprosto uživate v klepetu s prijatelji ob kozarcu vina. Ker v njej preživimo vedno več časa, mora biti dobro zasnovana in dajati občutek dobrega počutja, kar pa še ne pomeni, da je zanjo treba zapraviti premoženje. Če razmišljate o njeni delni ali popolni menjavi, nikar ne spreglejte prodajalne Salon pohištva, kjer so vam na voljo atraktivne in ugodne kuhinje, barski stoli in vse, kar sodi zraven v sodoben dom. Da boste izbrali pravo, izpostavljamo nekaj najpomembnejših vprašanj, ki si jih morate postaviti pred njeno osvežitvijo.

 

Kako pomembna je kuhinja za vaš življenjski slog?

Nekaterim kuhinja predstavlja osrednji prostor v domu, v katerem preživijo velik del dneva, drugi jo uporabljajo samo za pripravo jutranje kave ali večernega prigrizka med gledanjem televizije. Pri njeni izbiri je pomembno, da odraža vaš način življenja, zadovolji vaše potrebe in predstavlja prostor, v katerem se počutite dobro. Če veliko časa preživite v njej in uživate v pripravi jedi, izberite takšno, ki je kakovostna, trajna in funkcionalna, ki ima veliko delovne površine in prostora za shranjevanje. Če večino časa preživite zdoma in se v večji meri prehranjujete v restavracijah, pa si lahko brez skrbi privoščite kak ekstravaganten slog s trendovskimi materiali in barvami, ki bi v nasprotnem primeru pomenili preveč čiščenja. Za majhna stanovanja, garsonjere ali pisarne so odlična rešitev tudi skrita delovna površina, umivalnik in štedilnik, ki se med neuporabo skrijejo v »zaprto omaro«.

 

Celotna ali delna prenova?

Morda so vaši kuhinjski elementi še popolnoma dobri in potrebujejo le malo osvežitve, na primer nove kljuke ali vodila? Morda lahko spremembo dosežete že z menjavo delovnega pulta ali stenske obloge? Lahko da bo za svež pridih dovolj že nova omarica iz https://www.salonpohistva.si/kuhinjski-elementi-omarice? Preden se odločite za prenovo, premislite, ali se vam splača iti v popolno ali delno prenovo. Pomemben faktor pri tem so tudi tudi stroški. Čeprav se vam zdi, da je delna prenova cenejša od nakupa novega pohištva, pa so predhodno načrtovani bloki in korpusi dandanes že tako ugodni, da se vam morda ta možnost splača veliko bolj.

 

Kakšnega stila naj bodo kuhinjski elementi?

kuhinja

V zadnjih nekaj letih prevladuje nekaj standardnih stilov, ki narekujejo sodobne trende oblikovanja pohištva. To so moderni, rustikalni, klasični in brezročajni. Kateri najbolj ustreza vašemu domu, je odvisno od zasnove prostora, ostalega pohištva, vaših želja in pogostosti uporabe. Poleg tega bodite pozorni tudi na malenkosti, ki jo bodo naredile posebno – od mehkega in tihega zapiranja, na praske in odtise odporne ličnice, odpiranje na potisk in podobno. Bolj kot sam stil je pomembno, da vam kuhinjski elementi omogočajo čim večji izkoristek prostora, kamor boste shranjevali vse potrebno – od posode in živil do delovnih pripomočkov in apa

ratov.

 

Kosi pohištva in aparati, pri katerih ne zategujte pasu

Če ste se odločili, da kuhinjski elementi niso bistveni za vaše dobro počutje in uporabnost, pa pri določenih kosih nikar ne zategujte pasu. Eden izmed teh je kakovosten delovni pult, ki mora kljubovati različnim dejavnikom – udarcem, urezninam, vodi, vroči posodi, umazaniji ipd. Izmed gospodinjskih aparatov pa nikar ne varčujte pri štedilniku, pečici ter hladilniku. To so eni izmed najpomembnejših in največkrat uporabljenih aparatov, ki morajo biti zanesljivi v vsakem trenutku. Verjetno ne želite, da vam sredi priprave jedi za goste neha delati pečica ali da se vam v hladilniku ves čas nabira led.

 

Otok, barski stoli in ostali trendovski kosi

Zadnje čase nas iz družbenih omrežij, televizije in revij vedno bolj navdušujejo kuhinje z otokom, ki jih čudovito dopolnjujejo barski stoli, na katerih gostje krajšajo čas tistemu, ki pripravlja hrano. Realnost je, da ta stil pride v poštev le v majhnem številu gospodinjstev, saj poleg ogromnega prostora potrebujete tudi vso potrebno infrastrukturo (napeljava vode in elektrike po tleh, odvodnjavanje, montaža nape ipd.). Alternativa otoku je delovna površina v obliki črke L ali U ter polotoki. Barski stoli, ki jih postavite k njim, vam bodo prav tako dali občutek pravega gastronomskega doživetja.

 

barski stoli

 

Koliko denarja ste pripravljeni odšteti zanjo?

Kuhinja bi morala biti lepa, funkcionalna in kakovostna, vendar v zameno za to vas ne rabi stati premoženja. Bodite pozorni, saj vam bodo specializirane prodajalne posebej zaračunale leseni del, aparate ter vse ostale dodatke, ki sodijo zraven, kar lahko na koncu podvoji ceno lesenega dela. Salon pohištva ima v ponudbi moderne, kakovostne in predvsem cenovno ugodne elemente, ki vam nudijo vse, kar potrebujete. Od dovolj prostora za shranjevanje, modernih barv in dizajnov do mehkega zapiranja ter odpornih materialov. V kolikor dimenzija izbranih korpusov ne ustreza v vaš prostor, jo lahko naročite tudi po posameznih delih in jo tako popolnoma prilagodite vašemu prostoru, željam in potrebam.

 

Dober načrt je pol dela!

Da boste prihranili dragoceni čas, kopico denarja in občutljive živce, naj se vsaka prenova prostorov v vašem domu začne z načrtovanjem. Načrtovanjem prostora, inštalacij, svetlobe, barv in navsezadnje umestitve pohištva. Med pripravo obrokov pogosto delamo na “avtopilotu” in se sploh ne zavedamo, koliko korakov naredimo. Da jih bo čim manj, vse kar potrebujete pa vedno pri roki, pri zasnovi upoštevajte delovni trikotnik oz. 3-točkovni sistem shranjevanje-priprava-pomivanje. Ta predvideva, da so hladilnik, štedilnik in umivalnik pozicionirani v trikotnik. Na tak način je pot med njimi najkrajša, v kolikor jedi pripravljata dva, pa se tudi manj križata in ovirata pri delu. V kolikor te možnosti postavitve nimate oz. imate linearno postavitev pohištva, pa naj bo razdalja med njimi čim krajša.

 

Author: Administrator

Deli to objavo na

Potrdi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja