Vpliv dobre vzmetnice na vaš spanec

Dobra kakovost spanja je ključna za zdravje in dobro počutje posameznika. Pomemben dejavnik, ki vpliva na kakovost spanca, je pravilna podpora telesu med nočnim počitkom. Ena izmed najpomembnejših sestavin za dober spanec pa je zagotovo kakovostno ležišče. Najboljša vzmetnica za hrbtenico lahko namreč zagotovi pravilno porazdelitev telesne teže, nudi podporo celotni hrbtenjači in razbremeni pritisk na sklepe ter mišice.

Morda veste, kateri dejavniki vplivajo na to, da se izbere dobra vzmetnica, ki kakovostno vpliva na vaš spanec in pravi položaj za hrbtenico?

Kaj je dobra vzmetnica?

Dobra vzmetnica je tista, ki zagotavlja pravilno podporo hrbtenici in razbremenjuje pritisk na sklepe in mišice. Pomembno je, da se telesna teža enakomerno porazdeli, da lahko hrbtenica ohranja svojo naravno obliko in ne trpi nepotrebnega pritiska. Poleg tega lahko dobra vzmetnica zmanjša tudi prebujanja in premikanja v spanju, kar lahko vodi v bolj kakovosten spanec.

dobra vzmetnica

Lastnosti, ki naredijo vaše ležišče dobro, se skrivajo v sami sestavi, ki jo ima izbrana vzmetnica. Kadar zase izberete tisto pravo, boste to skozi večkratno uporabo pozitivno občutili. Kako?

 • Manj bolečin v vratu in hrbtenici, saj prepreči kronične bolečine in zdravstvene težave;
 • hitrejšo in lažjo fizična ter mentalno regeneracijo telesa;
 • v nekaterih primerih tudi preprečuje smrčanje;
 • in kar je najpomembneje, zbudili se boste naspani in pripravljeni na nov dan.

V primeru, kadar imate težave s hrbtenico, pa se je primerni izbiri treba še bolj posvetiti. Ležišča, izdelanega posebej za omenjene težave, skoraj ni, so pa ležišča, ki vam lahko zelo odgovarjajo in razbremenijo želene dela telesa.

Katera je najboljša vzmetnica za hrbtenico?

Ker je vse več del povezanih s sedenjem, so, na žalost, težave z bolečo hrbtenico in vratnimi vretenci, postale že običajen pojav. Te težave pa lahko občutno vplivajo na kakovost vašega spanca, zato je pomembno, da izberete ležišče, ki ni pretrdo ali premehko, ampak vam, kot posamezniku kar najbolj odgovarja.

Pri izbiri je pomembno upoštevati več dejavnikov, vključno z vašimi potrebami, posteljnim ogrodjem, ceno in kakovostjo. Vsaka oseba ima edinstveno postavo in telesne potrebe, zato je pomembno, da se odločite za vzmetnico, ki bo ustrezala vašemu telesu in življenjskemu slogu. Pomembno je tudi, da ustreza vašemu posteljnemu ogrodju, da zagotovi optimalno podporo in udobje. Tudi cena in kakovost sta pomembna dejavnika pri izbiri, saj želite izbrati kakovostno vzmetnico, ki bo trajala več let.

In po raziskavah sodeč, osebam za razbremenitev križa in hrbtenjače najbolje služijo ortopedska ležišča, ki so posebej zasnovana zato, da nudijo oporo telesu na način, ki zmanjša pritisk na dele, kjer se telo stika z ležiščem. Predvsem to velja za vrat, hrbtenico ter boke, saj omogoča, da so med spanjem v pravilnem položaju. Priporočajo se še posebej za ljudi:

 • ki spijo z bolečino,
 • okrevajo po poškodbah,
 • športnike,
 • starejše ljudi.

Je pa seveda tudi pomembna izbira primernega posteljnega dna, ki lahko preko primernih nastavitev, zelo lepo pomaga vzmetnici, da uravnava točke trote in mehkobe tam, kjer vam to najbolj odgovarja. Ob enem pa tudi pripomore k višji življenjski dobi ležišča.

Vpliv dobre vzmetnice na vaš spanec

dober spanec

Uporaba dobre vzmetnice lahko izboljša kakovost vašega spanca in vaše zdravje na več načinov. Pravilna podpora hrbtenice lahko izboljša držo in zmanjša bolečine v hrbtu, ramenih in vratu. Bolj kakovosten spanec pa lahko zmanjša tudi:

 • stres,
 • izboljša vaš imunski sistem in
 • vam zagotovi več energije čez dan.

Čeprav se lahko izbira ležišča zdi kot majhen korak, lahko to malo dejanje prinese velike koristi za vaše zdravje in dobro počutje. Boljši spanec lahko izboljša vašo produktivnost, razpoloženje in celo dolgoročno zdravje. Dobra vzmetnica za vaše potrebe pa vam nudi vse prednosti dobrega spanca. In ne pozabite, spanec je ključnega pomena za vaše življenje, zato mu namenite pozornost, ki si jo zasluži.

Author: Borboleta

Deli to objavo na