V hribe z vašim najmlajšimi člani družine

Pohodništvo in hribolazenje je izjemno priljubljena družinska aktivnost, saj vanjo lahko vključimo že naše najmlajše in jim s tem omogočimo zdravo in kakovostno preživljanje prostega časa ter učenje veščin obnašanja v naravi. Da je ta izkušnja lahko tako prijetna, nam omogočajo tudi različni pripomočki, kot so:

 • trpežen planinski nahrbtnik,
 • pohodni čevlji,
 • trakovi, kape, rute in klobuki iz materialov, ki se hitro sušijo,
 • primerna oblačila,
 • čutare in posode za hrano,
 • prva pomoč,
 • zaščitne kreme ter drugo.

Pri tem moramo med drugim razmisliti tudi to, kakšen otroški planinski nahrbtnik ter obutev izbrati za mlajše člane družine, da bodo izleti kar se da sproščeni, udobni in varni. Pri obutvi moramo gledati na to, da ima dober oprijem in poltrd podplat, ki je zgolj rahlo upognjen oziroma sploh ni upognjen. Na ta način bomo zmanjšali možnost padcev in zvinov, do katerih sicer lahko pride tudi ob najboljši obutvi, vendar dobra zasnova lahko marsikaj prepreči. Za planinski nahrbtnik pa si tudi vzemimo dovolj časa glede nakupa, saj je na tržišču zelo velika izbira in bo pri tem potrebno pregledati nekaj parametrov, s katerimi bomo našli pravi izdelek. Oglejmo si nekaj priporočil, na kaj moramo paziti pri nakupu in uporabi.

planinski nahrbtnik za otroke

Kakšen otroški planinski nahrbtnik bo najboljša izbira?

V prvi vrsti naj bo ustrezne velikosti glede na starost, saj bodo prevelike ali premajhne dimenzije moteče pri hoji. Naramnice morajo biti oblikovane anatomsko, da se ne zajedajo preveč v kožo ali kako drugače ovirajo gibanje, hrbtišče pa zračno, kar je zlasti priročno v toplih dneh. Ravno tako mora prsni trak, ki povezuje naramnici, potekati na ustrezni višini, da se ne drgne ob vrat, pasni trak pa nastavljiv. Na prsnem traku je lahko pri nekaterih modelih vključena tudi piščalka. Stranski zunanji predali bodo zelo uporabni, saj vanje lahko damo čutare za vodo ali mokro perilo. Koristno pa je tudi, če ima izbrani produkt različne odsevne elemente zaradi boljše vidnosti. Najboljši bodo funkcionalni materiali, ki se hitro sušijo in so odporni na različne poškodbe.

planinski nahrbtnik

Kakšna prostornina in obtežitev bo primerna?

Volumen oziroma prostornina lahko znaša npr. 8 litrov za malčke in tudi med 20 do 30 litrov za najstnike za enodnevne izlete glede na splošne smernice. Obtežitev naj bo glede na starost približno naslednja:

 • od 2 do 4 let manj kot 5 % telesne teže (volumen pod 10 litrov),
 • od 4 do 7 let 5 % (10 do 20 litrov volumna),
 • od 7 do 10 let 5-10 % (18 do 30 l) in
 • med 10. in 17. letom 10-15 % telesne teže (lahko tudi nad 30 l, kar je tudi že količina za odrasle).

Seveda pa je vsakdo drugačen in ni nujno, da zmore nositi po teh priporočilih, zato upoštevajmo individualne zmožnosti in kondicijo. Kljub začetnemu navdušenju se sploh malčki utegnejo dokaj hitro naveličati nošenja svojih stvari, zato moramo poskrbeti, da bodo prve izkušnje pozitivne. Pripravimo se tudi na to, da bomo morda mi morali nositi njihove stvari, ko jim bo breme postalo odveč. Njihov planinski nahrbtnik naj sprva vsebuje npr. le nekaj lahkih predmetov, ki so jim najljubši, in kakšen prigrizek, z višjo starostjo, ko prevzemajo več odgovornosti, pa dodajajmo tudi nujno opremo, kot je:

 • svetilke,
 • prva pomoč,
 • razna zaščita za vremenske neprilike,
 • spalne vreče itd.

planinski nahrbtnik1

Če nismo prepričani, kolikšna je teža vsebine, uporabimo tehtnico, da bomo operirali s točnimi številkami. Poleg tega opazujmo držo, če je pravilna. Pri odraščanju moramo namreč paziti na pravilno obremenitev hrbtenice, da ne pride do kasnejših težav. Vsekakor imejmo v mislih, da gre za večurno dejavnost, ki mora biti čim bolj lahkotna in ki bo naše najmlajše spodbujala, da si bodo želeli še več pohodniških izkušenj.

Author: Borboleta

Deli to objavo na