Poraba goriva

Povprečna poraba goriva pri avtomobilih na plin

Ne glede na to, kakšen avto imate, je večna tema med uporabniki, proizvajalci, prodajalci in serviserji ravno poraba goriva. Ta je poleg samega nakupa in rednega vzdrževanja največji strošek. Povprečna poraba goriva je odvisna od mnogih dejavnikov, predvsem pa nanjo vpliva tip avtomobila – torej moč motorja in velikost vozila. To seveda ne velja samo za bencinske in dizelske motorje, temveč enaka pravila lahko prenesemo tudi na vozila na avtoplin. Tudi tu je poraba goriva odvisna tudi od načina vožnje in terena, po katerem se vozimo. V vsakem primeru pa zanesljivo lahko obljubimo, da boste pri uporabi avtoplina za gorivo zapravili bistveno manj denarja kot pri bencinskem motorju.

 

Varčna vožnja in poraba goriva

Glede na to, da je cena bencina in nafte tako rekoč iz tedna v teden višja, se mnogi sprašujejo, kako prihraniti čim več oziroma kaj bi še lahko storili, da bi bila njihova poraba goriva čim manjša. Vzrok za to je seveda tudi ekološke narave: vedno več ljudi namreč stremi k temi, da bi z zmanjšanjem povprečne porabe goriva tudi zmanjšali onesnaževanje. Veliko lahko k temu pripomore varčna vožnja. Ta lahko pomeni, da način vožnje prilagodimo tako, da porabimo čim manj goriva, lahko pa jo dosežemo tudi tako, da namesto bencina za avto uporabimo avtoplin. Z njim je vožnja varčna tako s stališča nizke cene avtoplina kot s stališča onesnaževanja okolja.

 

Poraba goriva pri plinskih avtomobilih

Če upoštevamo porabo litra goriva na 100 kilometrov vožnje, je številka pri plinu v primerjavi z bencinom za nekaj odstotkov višja. A nič ne de, povprečna poraba goriva je omembe vreden podatek šele, ko primerjamo tudi cene goriva, ugoden vpliv plina na motor in druge sestavne dele ter vpliv na okolje. Ob teh primerjavah se jasno pokaže, da je vožnja na plin resnično varčna. Kljub približno enaki porabi goriva je zaradi približno polovico nižje cene avtoplina tudi vožnja bistveno cenejša, zaradi manjšega onesnaževanja okolja pa je uporaba avta na plin neprecenljiva.

Author: Administrator

Deli to objavo na