Lpg

LPG – utekočinjen naftni plin

Vozila na plin kot pogonsko gorivo uporabljajo tako imenovani LPG (ang. Liquid Petroleum Gas) oziroma utekočinjen naftni plin. Pri nas se za to gorivo največkrat uporablja kar izraz avtoplin ali avtomobilski plin, včasih tudi kratica UNP. Kakor koli ga že imenujemo, LPG je sodobno, ekološko in cenovno ugodno gorivo, ki ima za uporabnika v primerjavi z bencinom 3 temeljne prednosti:

 

  • LPG je okolju prijazno gorivo
  • LPG podaljša življenjsko dobo motorja in drugih delov avtomobila
  • LPG je občutno cenejše gorivo od bencina

 

Kaj je utekočinjen naftni plin

LPG, za katerega se v Sloveniji najpogosteje uporabljata kar izraza avtoplin ali plin za avto, je mešanica butana in propana. Pridobiva se z destilacijo iz zemeljskega plina ter pri predelavi surove nafte. LPG oziroma utekočinjen naftni plin je težji od zraka in lahko vnetljiv. Transport in skladiščenje LPG sta precej enostavna, saj se plin utekočini že pri relativno nizkem tlaku. Avtoplin je tudi brez vonja. Kot pogonsko gorivo je odlična okolju neškodljiva in varčna alternativa bencinu, saj so cene plina za avto v primerjavi z ostalimi energenti občutno nižje, izpusti nevarnih snovi v okolje pa zanemarljivo majhni.

 

LPG kot ‘zelena’ alternativa

Utekočinjen naftni plin je eno redkih goriv, ki na okolje nima tako rekoč nobenega negativnega vpliva. Pri popolnem izgorevanju LPG nastaja toplota, CO2 in vodna para, ostalih škodljivih snovi pa tako rekoč ni. Če povemo drugače – emisije se tako znižajo, da na okolje skoraj nimajo več vpliva. Z uporabo avtoplina se skoraj popolnoma odpravijo emisije žveplovega dioksida (SO2) in ostalih toksinov, zmanjšajo se emisije ogljikovega dioksida (za 15 %), dušikovega oksida (za 34 %), ogljikovega monoksida (za 50–60 %) in smoga (za 30–40 %). LPG je gorivo, ki ne le uspešno nadomešča bencin glede kakovosti, temveč ga celo presega, saj podaljša življenjsko dobo motorja. Cene plina za avto so občutno nižje kot cene bencina, učinek na okolje pa je minimalen.

Author: Administrator

Deli to objavo na