Katere so prednosti disk zavor pri kolesu?

Kolesarjenje je izjemno priljubljena športna in rekreacijska aktivnost, ki ima številne pozitivne lastnosti za vaše telo. Da pa je lahko vožnja sproščujoča in predvsem varna, je nujno, da ima kolo dober zavorni sistem, ki vam omogoča enostavnejšo, varnejšo vožnjo, ter zmanjšanje tveganja za nesreče. Razlike med sistemi so glede na izbiro kolesa lahko različne in tudi njihova uporabnost je odvisna od načina in uporabe izbranega kolesa.

Danes se bomo osredotočili na zavorni sistem in prednosti disk zavor za kolo, ki jih le-te ponujajo kolesarjem.

Prednosti disk zavor za kolo in njihova priljubljenost

Ena izmed najbolj priljubljenih vrst zavornega sistema so disk zavore za kolo. Gre za inovativno tehnologijo, ki se vedno bolj uveljavlja med kolesarji zaradi svojih številnih prednosti, v primerjavi s tradicionalnimi V-zavorami.

disk zavore

Predstavljamo vam tri pomembne prednosti:

 • Prva prednost disk zavore za kolo je v njihovi zanesljivosti. Ker so le-te zasnovane tako, da se oblogi stisneta na disk, ne glede na vremenske razmere, so kolesarji lahko prepričani, da bodo zavore vedno delovale učinkovito. To je zlasti pomembno pri vožnji v mokrih in blatnih pogojih, ko tradicionalne obročne zavore lahko izgubijo svojo učinkovitost.
 • Druga prednost disk zavor je v njihovi moči. Ker se zavorni oblogi stisneta neposredno na disk, so disk zavore sposobne ustaviti kolo veliko hitreje kot tradicionalne obročne zavore. To je še posebej pomembno pri spustih po hribih ali pri vožnji po strmem terenu.
 • Tretja prednost disk zavor je v njihovi vzdržljivosti. Disk zavore so zasnovane tako, da zdržijo daljši čas, kar pomeni, da ne boste pogosto potrebovali zamenjave zavornih oblog ali diskov.

Vendar pa imajo tudi nekaj pomanjkljivosti, kot so višja cena, težja masa in zahtevnejše vzdrževanje. Kljub temu so disk zavore za kolo zaradi svojih prednosti vse bolj priljubljene med kolesarji in se uporabljajo pri vse več kolesih, od navadnih mestnih koles do specializiranih gorskih koles.

So boljše mehanične ali hidravlične disk zavore za kolo?

Katere so boljše, bo presodil vsak posameznik, saj je za različne potrebe primerna svoja vrsta. Razlika med njima se nanaša predvsem na to, kako se sile prenašajo na zavorni mehanizem. Poglejmo si, kakšne prednosti imajo:

 • mehanične so preproste in relativno poceni, vendar je njihova zavorna moč manjša kot pri hidravlični vrsti. Poleg tega lahko kabel postane ohlapen ali se obrabi, kar vpliva na učinkovitost pri samem zaviranju.
 • Hidravlična vrsta je običajno dražja kot mehanična, vendar ima veliko boljšo zavorno moč in zagotavlja boljše uravnavanje zaviranja. Poleg tega so le-te bolj zanesljive, saj nimajo kablov, ki bi se lahko obrabili ali ohlapnili.

Vsekakor pa je odločitev o izbiri odvisna od posameznikovih potreb, proračuna in preferenc, pri čemer je pomembno upoštevati tudi kakovost sestavnih delov, vzdrževanje in vrsto kolesa, na katerem bodo zavore uporabljene.

Kako delujejo?

Mehanične disk zavore za kolo uporabljajo kabel, ki povezuje zavorne ročice z zavornim mehanizmom. Ko se pritisne na zavorne ročice, se kabel napne, kar sproži zavorne obloge, da se stisnejo na diske in tako omogočijo zaviranje. Na drugi strani, Hidravlične pa uporabljajo tekočino (navadno olje), ki je v zaprtem sistemu. Ko se pritisne na zavorne ročice, se tekočina v ceveh stisne in pritisk sproži zavorne obloge, da se pritisnejo na diske.

Primerno vzdrževanje

zavore za koloRedno vzdrževanje lahko bistveno podaljša življenjsko dobo ter zagotovi učinkovito delovanje pri zaviranju. Sledite spodnjim korakom:

 • Redno preverite, ali so zavorne obloge obrabljene, ali so diski poškodovani ali umazani.
 • Uporabite mehko krtačo ali čistilno krpico, da odstranite umazanijo in prah z diskov in zavor.
 • Preverite, ali so ustrezno nastavljene. Če so preveč ohlapne ali preveč napete, jih je treba prilagoditi.
 • Ko so obrabljene, jih je treba zamenjati. To se običajno zgodi, ko je globina žlebov na zavori manjša od 1 mm.
 • Preverite, ali so cevi in priključki v dobrem stanju in če puščajo, jih je treba nemudoma zamenjati.
 • Treba je redno preverjati raven tekočine in po potrebi dodajati novo.

Glede na uporabo kolesa je dobro presoditi ali se posvetovati s strokovnjakom, ki bi vam lahko bolj odgovarjale tudi glede na vrsto kolesa in načinu vožnje.

Author: Borboleta

Deli to objavo na