Električne ali navadne zobne ščetke za najmlajše?

Ustna higiena je nadvse pomembna že od malih nog, zato moramo kot starši našim najmlajšim pravilno predstaviti njen pomen ter načine, da bo optimalna. Pri tem lahko izbiramo med nakupom navadne ali električne zobne ščetke. Obe sta v nekaterih pogledih načeloma dokaj enakovredni, vendar slednja ravno zaradi svoje zasnove omogoča še dodatne načine uporabnosti, s prvo pa bolje razvijamo tehniko. Cenovno pa je zagotovo ugodnejša navadna in je do določenega obdobja pravzaprav naša edina izbira. Ključno je predvsem to, da pomagamo našim najmlajšim razviti dobre in pravilne ustne higienske navade, v nadaljevanju pa podrobneje preverimo, kateri model izbrati, ko se odločamo za nakup.

električna zobna ščetka za otroke1

Kakšne prednosti in pomanjkljivosti ima otroška električna zobna ščetka?

Zagotovo je ena od prednosti nadvse temeljito čiščenje ustne votline, saj zgolj z ročnimi gibi težko dosežemo tako moč oziroma prefinjenost kroženja. Na ta način obloge lahko odstranimo zares učinkovito. Ker ni potrebno uporabljati pretiranih gibov, jo je tudi lažje uporabljati. Kljub izjemni temeljitosti, pa je še vedno bistvena konsistentnost, torej da si dvakrat na dan vzamemo čas za odstranjevanje oblog. V primerjavi z navadno je razlika ta, da:

  • jo bomo morali polniti, ko se izprazni baterija,
  • in menjati glave,
  • kot omenjeno, pa je tu tudi cenovni vidik.

Otroška električna zobna ščetka nas bo stala v povprečju okoli 30,00 EUR in več, podoben bo lahko tudi znesek za set nadomestnih glav. Običajno lahko kupimo v znesku do približno 5,00 EUR, kar je vsekakor občutna razlika, zato ocenimo, kaj nam bolj ustreza. Velja pa preveriti tudi z našimi najmlajšimi, če je otroška električna zobna ščetka sploh prikladna rešitev zanje. Če jih težko prepričamo v rutino, jo lahko z njo naredimo nekoliko bolj vznemirljivo, saj imajo posamezni modeli atraktivne dodatke. Utegnejo pa biti njene vibracije in zvok za nekatere, ki imajo senzorne težave, morda tudi prevelik izziv, zato se je smiselno vnaprej prepričati, da je naša odločitev prava. Otroška električna zobna ščetka mora imeti manjšo glavo kot tista za odrasle in zelo mehke ščetine, da ne pride do poškodb dlesni in sklenine. Izberimo tudi tako, ki je lahka in ki omogoča dober oprijem za majhno dlan.

električna zobna ščetka (1)

Od katere starosti je primerna otroška električna zobna ščetka?

Primerna je od 3. leta starosti dalje, vendar moramo z vidika varnosti nadzorovati njeno uporabo ter podati ustrezna navodila. Za dojenčke in malčke pa nikakor ni ustrezna, saj se v tem starostnem obdobju veliko premikajo in bi sunkovit gib ob taki napravi v ustih lahko povzročil različne poškodbe. Poškodbe bi lahko nastale tako na grlu, kot tudi na licih ali čeljusti, zato za to starostno skupino izberimo ustreznejše rešitve oziroma varnejšo ročno varianto.

električna zobna ščetka1 (1)

Kakšne dodatke imajo lahko električne zobne ščetke?

Razne funkcije in dodatki lahko njihovo uporabo dodatno popestrijo in naredijo iz umivanja še posebej zanimivo doživetje. Na primer s štoparico uporabnik lahko točno ve, koliko časa naj izvaja to opravilo oziroma koliko časa naj se zadrži na posameznem delu, s senzorji pritiska pa tudi to, ali čiščenje poteka pravilno. Največkrat imajo določen dvominutni interval, kar zadostuje, po potrebi pa se uporaba lahko še rahlo podaljša.

Nekatere so oblikovno vezane na določene risane junake ter like ali v pisanih barvah, kar je lahko še dodatna motivacija in bo celotna uporabniška izkušnja povezana s tem. Poleg tega jih je možno povezati celo z mobilnimi aplikacijami in tako to opravilo lahko postane nadvse igrivo. Nadalje pa morebitni zvočni efekti ali priložene nalepke z različnimi motivi, ki jih lahko otrok poljubno nalepi na napravo, utegnejo delovati še bolj vzpodbudno. Načinov, kako popestriti to navado oziroma jo narediti zabavno, je tako precej, zato preizkusimo, če lahko s takim pristopom postane priljubljena v naši družini.

Author: Borboleta

Deli to objavo na