Cena plina za avto

Cena plina za avto in plinske črpalke

Pred odločitvijo za predelavo vozila na avtoplin se večna ljudi kar dobro pozanima, kakšna je cena plina za avto in kako lahko pri gorivu ogromno prihranijo. Dejansko je ravno cena tista, ki pomeni največji prihranek, a pri tem ne smemo pozabiti, da je vozilo na plin varčno tudi v drugih pogledih: občutno se podaljša življenjska doba motorja, lambda sonde in katalizatorja, olje se ne iztroši tako hitro plin pa preprečuje tudi nastanek korozije. Če stopimo korak nazaj in pogledamo še z večje distance, je torej avto na plin še varčnejši, njegova vrednost pa sega precej dlje od prve plinske črpalke – avto namreč veliko manj onesnažuje okolje kot avto na bencinski ali dizelski pogon.

 

Vozilo na plin za cenejšo vožnjo

Ljudje smo se končno zdramili in skušamo vsaj delno zmanjšati negativen vpliv, ki ga imamo na naše okolje. Že samo dejstvo, da plin bistveno manj onesnažuje, daje vozilom na avtoplin visoko vrednost. Poleg tega je cena plina za avto tako nizka, da je strošek prevoza vsaj za polovico nižji. Ko so bili tovrstni avtomobili še precej na začetku svoje poti, so bile tudi plinske črpalke redkost, danes pa jih je v Sloveniji že skoraj 90. Tudi to dokazuje, da je plin kot pogonsko gorivo povsem enakovreden bencinu, saj ga počasi a vztrajno nadomešča.

 

Cena plina za avto v primerjavi s ceno bencina

V zadnjih nekaj letih cena bencina in dizelskega goriva vztrajno narašča. S približno 97 (2007) centov je poskočila na trenutno ceno skoraj 1,5 evra (julij 2013). Če to primerjamo s ceno plina za avto, ki trenutno znaša od 70 do 80 centov, je odločitev za vozilo na plin povsem sama po sebi umevna. Napovedi strokovnjakov kažejo, da se bo cena naftnih derivatov še dvigovala, medtem ko avtoplin v prihodnosti ne bo bistveno dražji. Zato z lahkoto trdimo, da je plin avtomobilsko gorivo prihodnosti – ker je cenovno ugoden in prijazen do okolja.

Author: Administrator

Deli to objavo na